Składniki (4 porcje):
1 brokuł (0,5 kg)
POLECAMY
500 ml śmietany 12% do sosów lub 30%
150 g sera blue
garść sera parmezan
garść migdałów w słupkach KRESTO
4 łyżki oleju Rapso
2 średnie szalotki
3 ząbki czosnku
kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie)
1 łyżeczka tymianku suszonego
⅓ gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie ulubionego makaronu
100 ml wody
1 łyżeczka mąki pszennej + 3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Makaron z sosem brokułowym i niebieskim serem. Fot. KRESTO
Wykonanie:
Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę.
Rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż chwilkę do zeszklenia.
Dodaj podzielonego na różyczki brokuł, rozdrobniony ser blue, wodę oraz śmietanę. Dodaj tymianek. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.
Pognieć brokuł np. przy pomocy widelca lub tłuczkiem do ziemniaków.
Dopraw sos gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Jeżeli sos jest za rzadki dodaj do niego rozmąconą mąkę, całość wymieszaj i zagotuj.
W międzyczasie ugotuj makaron.
Sos wymieszaj z makaronem. Już na talerzach posyp migdałami, parmezanem i szałwią.