Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

23 listopada 2015

Makaron przez duże M – dlaczego warto włączyć do diety makarony z pszenicy durum

160

POLECAMY

Na szczególną uwagę zasługują makarony przygotowane z bardzo zdrowej i nasyconej cennymi składnikami pszenicy durum. Dlatego też wybierając makarony marki Arrighi zapewnimy sobie dostęp do bogactwa niezbędnych dla zdrowia mikro- i makroelementów oraz nasycimy codzienne menu dużą dawką włoskich inspiracji.

Makaronowa wszechstronność

Powszechnie wiadomo, że makaron to doskonałe źródło zdrowej energii. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, będącej węglowodanem złożonym, zawarta w nim energia uwalniana jest powoli i równomiernie, przez co na długo dostarczy nam siły, skutecznie zaspokoi głód oraz zadba o zgrabną sylwetkę. Na straży smukłej linii stanie również obecny w makaronie z pszenicy durum błonnik. Jego zawartość jest prawie 3 razy wyższa niż w przypadku tradycyjnego makaronu jajecznego. To właśnie on reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a także przyspiesza proces usuwania toksyn z organizmu. Co więcej, makarony z pszenicy durum są zarazem bardziej pożywne i mniej kaloryczne od makaronów powstałych na bazie zwykłej pszenicy. Jeśli chcemy szybko i skutecznie poprawić sobie humor, wystarczy zjeść miskę ulubionego makaronu, np. Spaghetti lub Fusilli marki Arrighi. Obecne w nim witaminy takie jak B1, B6 oraz PP odpowiadają właśnie za dobre samopoczucie, z kolei duża zawartość magnezu ukoi nerwy i zadba o pracę naszego mózgu. Każda jego porcja dostarczy nam także dużo fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, kwasu foliowego oraz luteiny, która spowolni procesy starzenia i zadba o nasz wzrok. Ponadto pszenica durum charakteryzuje się niższym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej indeksem glikemicznym oraz w naturalny sposób reguluje poziom cukru we krwi, przez co chętnie wybierana jest tak przez diabetyków, jak i wyczynowych sportowców.

Bogactwo kształtów i walory smakowe makaronów z pszenicy durum sprawiają, że doskonale łączą się one z niezliczonymi przyprawami, sosami, warzywami i innymi dodatkami. Makarony te nigdy się nie sklejają, ani nie rozgotowują, a także zachowują swój kształt. Dzięki temu wyjątkowe danie stworzy z nich nie tylko wirtuoz kulinarny, ale i początkujący domowy miłośnik gotowania.

Spaghetti marki Arrighi

Cena rekomendowana: 3,89 zł

Fusilli marki Arrighi

Cena rekomendowana: 3,89 zł

Po więcej informacji i zdrowych inspiracji zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Przypisy