Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

16 września 2021

Lody z maślanki prosto ze Szczecina

0 59

Nieuchronnie kończy się okres letniej beztroski i za moment rozpocznie się piękna złota jesień. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z jednej z największych smakowych przyjemności lata, jakimi są lody. Jesienna i zimowa aura nie musi być przeszkodą w spożywaniu deserów lodowych. Bierzmy przykład z krajów skandynawskich, gdzie pomimo długich i mroźnych zim, roczne spożycie lodów na jednego mieszkańca jest ponad dwukrotnie wyższe niż w Polsce.

Lody to deser mrożony otrzymywany w wyniku równoczesnego napowietrzenia i zamrożenia mieszanki lodziarskiej składającej się z mleka, śmietanki, substancji słodzących i smakowo-zapachowych z ewentualnym dodatkiem substancji emulgujących i stabilizujących. Pomimo, że lody zaliczane są do słodyczy, to są one produktem zdrowym i odżywczym. Stanowią one wartościową i lekkostrawną przekąskę bogatą w białko, witaminy, wapń i fosfor.

POLECAMY

Okazuje się, że lody wcale nie muszą być otrzymywane z mleka. Na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie opracowano lody z maślanki. W ich recepturze całe mleko zostało zastąpione maślanką, czyli produktem ubocznym powstającym przy wyrobie masła. Maślanka stanowi bogate źródło lipidów polarnych, w tym fosfolipidów, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Wykazano, że fosfolipidy wspomagają koncentrację i procesy zapamiętywania, a także pomagają zwalczać stres. Ponadto zawarte w maślance białka wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Dzięki tym właściwościom lody z maślanki mogą być zdrowszą alternatywą dla lodów tradycyjnie spożywanych. Dodatkowo zastosowanie maślanki pozwoliło na zwiększenie puszystości i lepkości lodów, co pozwoliło wyeliminować konieczność stosowania dodatku emulgatorów i stabilizatorów. Opracowane lody charakteryzują się znakomitym, maślankowym smakiem i mają szansę stać się ulubionym rodzajem lodów wielu konsumentów. Wyniki badań nad lodami z maślanki opublikowano na łamach czasopisma naukowego Food Science and Nutrition.

Naukowcy pracujący na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa zajmują się opracowywaniem również innych rodzajów innowacyjnych deserów lodowych, w tym lodów wzbogaconych w bakterie probiotyczne, a także analizą cech jakościowych lodów dostępnych na rynku.  W badaniach tych uczestniczą studenci kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, a jakość mikrobiologiczną lodów badają studenci kierunku mikrobiologia.

Jeżeli jesteś miłośnikiem lodów i chcesz zagłębić się w tajniki ich wytwarzania oraz brać udział w opracowywaniu nowych innowacyjnych i prozdrowotnych deserów lodowych zapraszamy do Szczecina na WNoŻiR.

Przypisy