Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami

Zdrowe przepisy Newsy

Ma być pysznie, ma być szybko, ma być zdrowo! Jeśli tak – to z pewnością tym wymaganiom sprosta przepis na ekspresową przekąskę, w której w roli głównej znajdziecie cykorię. Okraszona farszem na bazie ryżu, tuńczyka i warzywnych dodatków zaskoczy niejednego smakosza a Wam pozwoli wypłynąć na wody kulinarnych inspiracji wartych sprawdzenia i polecenia. Smacznego!

 

Składniki (4–6 porcji)

3 średnie cykorie

100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)

POLECAMY

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

4 średnie ogórki korniszony

1/4 ogórka świeżego „długiego”

garść ulubionych kiełków np. z rzodkiewki

1 łyżeczka czarnuszki (nasiona)

1 cebula dymka ze szczypiorkiem

1 ząbek czosnku

2–3 łyżki oleju Rapso

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

Wykonanie:

Cykorie rozdziel na pojedyncze listki i umyj, następnie osusz.

Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Ostudź.

Ogórki (oba rodzaje), dymkę i czosnek pokrój w kostkę.

Do miski wyłóż: ryż, osączonego tuńczyka, ogórki, kiełki, czarnuszkę, dymkę, czosnek, majonez, olej.

Wymieszaj i dopraw do smaku.

Odstaw na 1 godzinę i ponownie wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.

Listki cykorii napełniaj przygotowanym farszem i układaj na talerzach.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI