Składniki (4–6 porcji)
3 średnie cykorie
100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
POLECAMY
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 średnie ogórki korniszony
1/4 ogórka świeżego „długiego”
garść ulubionych kiełków np. z rzodkiewki
1 łyżeczka czarnuszki (nasiona)
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
2–3 łyżki oleju Rapso
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Wykonanie:
Cykorie rozdziel na pojedyncze listki i umyj, następnie osusz.
Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Ostudź.
Ogórki (oba rodzaje), dymkę i czosnek pokrój w kostkę.
Do miski wyłóż: ryż, osączonego tuńczyka, ogórki, kiełki, czarnuszkę, dymkę, czosnek, majonez, olej.
Wymieszaj i dopraw do smaku.
Odstaw na 1 godzinę i ponownie wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
Listki cykorii napełniaj przygotowanym farszem i układaj na talerzach.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice