Pasty i wszelkiego rodzaju dania makaronowe rodem ze słonecznej Italii są kochane przez ludzi na całym świecie. Według wielu danych, Włosi zjadają 30 kg makaronu rocznie – a w ostatnim okresie Polacy prawdopodobnie nie są gorsi w tym zestawieniu. Linguine to rodzaj makaronu podobnego do spaghetti, jednak o bardziej spłaszczonym kształcie. Świetnie sprawdzi się do dań, w których pierwsze skrzypce gra drób. Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią to propozycja oryginalnego podania piersi z kurczaka. Danie stworzone z dodatkiem sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski pozwoli odkryć nam nowe smaki i ponownie rozsmakować się w najpopularniejszym w Polsce mięsie.
Składniki ( 4 porcje):
POLECAMY
◦ 500 g filetów z piersi kurczaka
◦ 60 ml oliwy z oliwek
◦ 4 dojrzałe pomidory
◦ 150 ml Sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski
◦ 2 ząbki czosnku
◦ pęczek świeżej bazylii
◦ 60 g masła
◦ 250 g makaronu typu linguine (ewentualnie spaghetti lub tagliatelle)
◦ parmezan
Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski
Fot. Roleski
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie suszymy.
Mięso kroimy wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Można je również rozbić, jak schabowe. Każdy kawałek nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony.
Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy.
Gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dolewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Następnie przecedzamy przez sito, ale nie wylewamy całej wody po gotowaniu. Zostawiamy pół szklanki - posłuży nam do zagęszczenia sosu.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy.
Mięso zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok.
Zmniejszamy ogień i na tą samą patelnię wrzucamy czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy pomidory oraz Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski.
Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek wody po makaronie i gotujemy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Wrzucamy makaron i kurczaka. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy na chwilę, po czym dodajemy bazylię.
Sposób podania:
Serwujemy na głębokich talerzach, posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!