Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią

Zdrowe przepisy Newsy

Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski to idealny balans sosu pomidorowego z odpowiednio dobraną ilością czosnku. Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako dodatek na zimno, jak i na ciepło – w tym do przyrządzenia sosu pomidorowo-czosnkowego, w którym zanurzymy kawałki kurczaka, podane po przygotowaniu z włoskim linguine.

Pasty i wszelkiego rodzaju dania makaronowe rodem ze słonecznej Italii są kochane przez ludzi na całym świecie. Według wielu danych, Włosi zjadają 30 kg makaronu rocznie – a w ostatnim okresie Polacy prawdopodobnie nie są gorsi w tym zestawieniu. Linguine to rodzaj makaronu podobnego do spaghetti, jednak o bardziej spłaszczonym kształcie. Świetnie sprawdzi się do dań, w których pierwsze skrzypce gra drób. Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią to propozycja oryginalnego podania piersi z kurczaka. Danie stworzone z dodatkiem sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski pozwoli odkryć nam nowe smaki i ponownie rozsmakować się w najpopularniejszym w Polsce mięsie.

Składniki ( 4 porcje):

POLECAMY

◦ 500 g filetów z piersi kurczaka

◦ 60 ml oliwy z oliwek

◦ 4 dojrzałe pomidory

◦ 150 ml Sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski

◦ 2 ząbki czosnku

◦ pęczek świeżej bazylii

◦ 60 g masła

◦ 250 g makaronu typu linguine (ewentualnie spaghetti lub tagliatelle)

◦ parmezan

Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski
Fot. Roleski

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie suszymy.

Mięso kroimy wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Można je również rozbić, jak schabowe. Każdy kawałek nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony.

Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy.

Gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dolewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Następnie przecedzamy przez sito, ale nie wylewamy całej wody po gotowaniu. Zostawiamy pół szklanki - posłuży nam do zagęszczenia sosu.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy.

Mięso zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok.

Zmniejszamy ogień i na tą samą patelnię wrzucamy czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy pomidory oraz Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski.

Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek wody po makaronie i gotujemy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Wrzucamy makaron i kurczaka. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy na chwilę, po czym dodajemy bazylię.

Sposób podania:

Serwujemy na głębokich talerzach, posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI