Tłoczone na zimno oleje lniane, między innymi także dzięki diecie dr Budwig, szczęśliwie wróciły do naszych jadłospisów, zapewniając nam wsparcie układu krwionośnego, nerwowego, regulując poziom cholesterolu i wspomagając leczenie wielu schorzeń. Jednak, nawet biorąc pod uwagę ich bezprzecznie korzystny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję, wiele osób ma prawdziwe opory przed wprowadzeniem ich do codziennej diety i to z kilku powodów.
Przede wszystkim ze względu na ich charakterystyczną, dość nieprzyjemną w smaku nutę goryczy. Po drugie, samodzielne spożywanie oleju w czystej postaci (2-3 łyżki dziennie w bezpośrednim spożyciu) jest, powiedzmy, co najmniej... trudne.
POLECAMY
Jak to zmienić?
Wybrać produkt wysokiej jakości, bezpieczny, ale także... smaczny! Olej lniany, tłoczony na zimno w zielonogórskiej firmie Laboratorium BIOOIL, dzięki wykorzystanej wiedzy i doświadczeniu, a także rzetelnym badaniom surowców i produktu, jest pozbawiony smaku goryczy, łagodny i aromatyczny. Ale co można zrobić, aby zaistniał w naszej diecie bez – nierzadko trudnej do zrealizowania – konieczności przełknięcia oleju? Wprowadzić go w postaci składnika dania. Olej idealnie nadaje się do potraw na zimno i schłodzonych sosów, dipów, surówek czy sałatek. Ważne, żeby było korzystnie dla zdrowia, ale także smacznie.`
Wychodząc na przeciw oczekiwaniom konsumentów, firma Laboratorium BIOOIL wprowadziła na rynek wysokiej jakości olej lniany tłoczony na zimno, wzbogacony o innowacyjne i zaskakujące kompozycje smakowe, które z pewnością podniosą walory wielu potraw, a poza tym – stanowić mogą w kuchni spore ułatwienie.
Olej lniany o smaku cytryny nada orzeźwiający akcent przygotowywanym surówkom i sałatkom, a także doskonale uatrakcyjni przygotowywane w domu pasty budwigowe (chudy twaróg, olej lniany, jogurt i ulubione dodatki). Olej lniany z olejem z czarnuszki i aromatem bazylii to propozycja bliska kuchni śródziemnomorskiej – kompozycja smakowa pozwala na szybkie i praktycznie bez użycia przypraw przygotowanie np. sałatek, które królują podczas wiosenno-letniego sezonu grillowego. Z kolej olej lniany z kapsaicyną (składnik nadający m.in. ostrość papryczkom chili) to wyrazisty, intensywny smak dla wymagającego podniebienia, który z powodzeniam można wykorzystać w dipach i pikantnych przekąskach serwowanych na zimno.
Co najważniejsze, wszystkie te nowe odsłony smakowe zachowują najcenniejsze właściwości oleju lnianego wysokolinolenowego (przede wszystkim wysoką, pond 50% zawartość kwasów Omega 3), a dodane składniki - czarnuszka czy kapsaicyna - z racji swoich indywidualnych właściwości, korzystnie wpływają na nasz organizm.
Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii, zaledwie trzy tygodnie po swojej premierze został uhonorowany główną nagrodą Targów Dobrego Jedzenia – Lubuskim Złotym Lubczykiem. Jego walory doceniło zarówno jury, jak i odwiedzający targi.