Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

9 maja 2017

Liczy się jakość i... smak!

214

Tłoczone na zimno oleje lniane, między innymi także dzięki diecie dr Budwig, szczęśliwie wróciły do naszych jadłospisów, zapewniając nam wsparcie układu krwionośnego, nerwowego, regulując poziom cholesterolu i wspomagając leczenie wielu schorzeń. Jednak, nawet biorąc pod uwagę ich bezprzecznie korzystny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję, wiele osób ma prawdziwe opory przed wprowadzeniem ich do codziennej diety i to z kilku powodów.

POLECAMY

Przede wszystkim ze względu na ich charakterystyczną, dość nieprzyjemną w smaku nutę goryczy. Po drugie, samodzielne spożywanie oleju w czystej postaci (2-3 łyżki dziennie w bezpośrednim spożyciu) jest, powiedzmy, co najmniej... trudne.

Jak to zmienić?

Wybrać produkt wysokiej jakości, bezpieczny, ale także... smaczny! Olej lniany, tłoczony na zimno w zielonogórskiej firmie Laboratorium BIOOIL, dzięki wykorzystanej wiedzy i doświadczeniu, a także rzetelnym badaniom surowców i produktu, jest pozbawiony smaku goryczy, łagodny i aromatyczny. Ale co można zrobić, aby zaistniał w naszej diecie bez – nierzadko trudnej do zrealizowania –  konieczności przełknięcia oleju? Wprowadzić go w postaci składnika dania. Olej idealnie nadaje się do potraw na zimno i schłodzonych sosów, dipów, surówek czy sałatek. Ważne, żeby było korzystnie dla zdrowia, ale także smacznie.`

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom konsumentów, firma Laboratorium BIOOIL wprowadziła na rynek wysokiej jakości olej lniany tłoczony na zimno, wzbogacony o innowacyjne i zaskakujące kompozycje smakowe, które z pewnością podniosą walory wielu potraw, a poza tym – stanowić mogą w kuchni spore ułatwienie.

Olej lniany o smaku cytryny nada orzeźwiający akcent przygotowywanym surówkom i sałatkom, a także doskonale uatrakcyjni przygotowywane w domu pasty budwigowe (chudy twaróg, olej lniany, jogurt i ulubione dodatki). Olej lniany z olejem z czarnuszki i aromatem bazylii to propozycja bliska kuchni śródziemnomorskiej – kompozycja smakowa pozwala na szybkie i praktycznie bez użycia przypraw przygotowanie np. sałatek, które królują podczas wiosenno-letniego sezonu grillowego.  Z kolej olej lniany z kapsaicyną (składnik nadający m.in. ostrość papryczkom chili) to wyrazisty, intensywny smak dla wymagającego podniebienia, który z powodzeniam można wykorzystać w dipach i pikantnych przekąskach serwowanych na zimno.

Co najważniejsze, wszystkie te nowe odsłony smakowe zachowują najcenniejsze właściwości oleju lnianego wysokolinolenowego (przede wszystkim wysoką, pond 50% zawartość kwasów Omega 3), a dodane składniki - czarnuszka czy kapsaicyna - z racji swoich indywidualnych właściwości, korzystnie wpływają na nasz organizm.

Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii, zaledwie trzy tygodnie po swojej premierze został uhonorowany główną nagrodą Targów Dobrego Jedzenia – Lubuskim Złotym Lubczykiem. Jego walory doceniło zarówno jury, jak i odwiedzający targi.

//biooil.com.pl/

Przypisy