Letnia sałatka z arbuzem

Zdrowe przepisy

Letnia sałatka z arbuzem to soczysta propozycja dla wszystkich, którzy poszukują ciekawych propozycji dań w swojej kuchni. Owoc ten to kwintesencja wakacyjnego smaku, który doskonale dopełnia sałatkę z filetu z indyka i czarnych oliwek. Takie połączenie stanowi doskonałą bazę do lekkiej kolacji lub dodatek do grilla.

 

Składniki (2 porcje):

2 garści ulubionej sałaty

POLECAMY

duży plaster arbuza (około 200 g)

1 plaster filetu z indyka (około 200 g)

oliwki czarne Beach Flower

1 średni pomidor

grzanki z ulubionego pieczywa

kilka listków bazylii

Marynata:

2 łyżki oleju Rapso

4 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Do miski wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojony czosnek oraz indyka. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grilluj mięso z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z nieprzywierającą powierzchnią. Na koniec smażenia wlej pozostały płyn z marynaty na patelnię i zagotuj go.

Umytą sałatkę porwij na mniejsze kawałki, rozłóż na 2 talerze.

Arbuza obierz ze skórki, pokrój go w mniejsze kawałki. Ułóż na talerzach.

Dodaj pokrojone mięso, poprzekrawane na pół oliwki, pokrojonego pomidora oraz grzanki.

Na koniec całość posyp pokrojoną bazylią i skrop sosem spod mięsa.

Podawaj od razu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI