Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

17 marca 2014

Lepszą jakość snu gwarantuje spożywania kwasów omega-3

0 299
Badania przeprowadzane na Uniwersytecie w Oxfordzie dowiodły, że wysoki poziom kwasów omega-3 związany jest z dobrą jakością snu. Kwasy te występują głównie w owocach morza i algach. Pierwszy etap Do badania przystąpiło 362 dzieci. Ich rodzice wypełnili kwestionariusze, na podstawie których określono, że czworo na dziesięcioro dzieci ma zaburzenia snu. Dzieciom uczęszczającym do szkoły podstawowej, tym które miały największe problemy ze snem – czterdziestu trzem, założono na nadgarstki specjalne czujniki, które monitorowały ich ruchy podczas snu. Wyniki wskazały jednoznacznie, że dzieci przyjmujące kwasy omega-3 spały o godzinę dłużej i o wiele spokojniej niż ich rówieśnicy. Drugi etap W drugiej części badania dzieci zdrowe przebadano pod względem przyjmowania kwasów omega-3 i omega-6, na podstawie szczegółowej analizy krwi. Sprawdzono teorię, iż niski poziom kwasów zawartych w krwi powoduje problemy ze snem, trudności z koncentracją i nauką. Po konsultacjach z rodzicami i opiekunami oceniono nawyki snu dzieci według jednej skali. Czterdzieści procent dzieci wykazało problemy ze snem, niepokój, przebudzenia w nocy. Przeprowadzone badanie potwierdziło, że kwasy omega-3 znacząco wpływają na poprawę jakości snu i minimalizowanie zaburzeń sennych. Dieta bogata w kwasy omega-3 sprzyja regulacji snu. źródło: ScienceNews.pl

Przypisy