Dołącz do czytelników
Brak wyników

Kwasy tłuszczowe we krwi odzwierciedlają jakość diety

Artykuł | 16 maja 2014 |
0 281

Ostatnio opublikowane badania na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii pokazują, że skład kwasów tłuszczowych w krwi jest nie tylko odzwierciedleniem jakości tłuszczów żywieniowych, ale również węglowodanów w diecie. Na przykład poziom kwasu oleinowego był wyższy u dzieci, które spożywało dużo słodkości i mało bogate w błonnik produkty zbożowe. Wcześniejsze badania na ten temat koncentrowały się głównie na związku jakości tłuszczu w diecie i kwasów tłuszczowych we krwi. Obecnie zbadano związek jakości węglowodanów w diecie i kwasów tłuszczowych w osoczu u dzieci. Większe spożycie słodkości i niższe spożycie produktów zbożowych o wysokiej zawartości błonnika były związane z wyższym poziomem kwasu oleinowego we krwi. Jednym z wyjaśnień tego zjawiska może być to, że dzieci spożywające dużo słodyczy oraz mało produktów zbożowych bogatych w błonnik, jednocześnie spożywają więcej produktów bogatych w tłuszcze nasycone. Nasycone tłuszcze są znane jako szkodliwe dla zdrowia, a wcześniej wykazano, że istnieje związek między nimi a kwasami oleinowymi, sprzyjającym w zachodniej diecie. Większe spożycie słodyczy było związane z większym poziomem desaturazy delta-9, co z kolei wskazywało na aktywność desaturazów delta-9 w wątrobie. Zwiększone przyjmowanie węglowodanów zostało uprzednio powiązane z większą aktywnością desaturazy u dorosłych, ale studia na ten temat pomijają dzieci. Desaturaza to enzym, który katalizuje reakcję na produkcję nienasyconych kwasów tłuszczowych z nasyconych kwasów tłuszczowych. W ten sposób zapobiega gromadzeniu się tych drugich w wątrobie, ale wzmaga też wydania kwasów tłuszczowych do krwioobiegu. Wzrost aktywności delta-9-desaturazy może być związane ze zwiększonym wydzielaniem się nasyconych kwasów tłuszczowych z cukru w wątrobie, co jest szkodliwe dla metabolizmu lipidów. Większe spożycie margaryny na bazie olejów spożywczych, zawierającej co najmniej 60 % tłuszczu, było związane z większym poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego i alfa-linolowego we krwi, co jest zgodne z badaniami dorosłych i dzieci. Jest to również związane z mniejszym poziomem kwasów tłuszczowych nasyconych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są pożyteczne dla zdrowia. Opracowała: Katarzyna Kupczyk źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy