Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

8 grudnia 2014

Kwas foliowy spożywany przed zapłodnieniem zmniejsza ryzyko niedowagi noworodka

76

Kobiety, które jeszcze przed zajściem w ciążę zażywają kwas foliowy mają większe szanse na urodzenie dziecka o odpowiedniej wadze. Takie wnioski wynikają z badań opublikowanych w czasopiśmie "BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology".

Syndrom SGA

SGA (Small for Gestational Age) jest spowodowane problemami podczas ciąży. Płodowi nie jest dostarczana wystraczająca ilość środków odżywczych i tlenu. Podczas porodu może wywołać to szereg komplikacji jak niedotlenie, czerwienica i niski poziom cukru. Co więcej, SGA wpływa także na późniejsze życie dziecka. Może powodować cukrzycę, otyłość, nadciśnienie, a nawet problemy psychiczne.

Kwa foliowy zaleca się kobietom, które planują zajść w ciążę, ponieważ według badań może on zapobiec rozwoju wielu wad, m.in. rozszczepowi kręgosłupa. Kobiety powinny zażywać dawkę 400 mg kwasu foliowego dziennie.

Zbawienny kwas foliowy

Kolejne badania potwierdzają, że spożywanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę zmniejsza ryzyko wystąpienia SGA. Naukowcy przeanalizowali dane 108 525 kobiet, u których odnotowano dawki zażywanego kwasu foliowego. Niemal 85% z nich zażywało kwas foliowy. W przypadku niemal 40 000 z nich badacze dokładnie oszacowali, kiedy kobiety zaczęły przyjmować kwas. Prawie 25% z nich rozpoczęły zażywanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę. Prawie 20% dzieci wszystkich kobiet uczestniczących w badaniu dotknęło SGA.

Według badań najwięcej dzieci dotkniętych SGA zostało urodzonych przez matki, które nie przyjmowały kwasu foliowego w czasie ciąży ani przed zapłodnieniem. Kobiety, które zażywały kwas foliowy jeszcze przed zajścem w ciąży najrzadziej rodziły dzieci z SGA.

- Zażywanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę i w pierwszym trymestrze ma istotne znaczenie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia SGA, a więc w konsekwencji poprawia warunki życia matki i dziecka - komentuje doktor Khaled Ismail z Uniwersytetu Birmingham w Wielkiej Brytanii.

Gabriela Będkowska źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy