Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

12 stycznia 2017

Kulki z ryżu marki Britta – idealna przystawka karnawałowa

167
Początek nowego roku to idealny czas na spotkania towarzyskie, imprezy karnawałowe oraz zimowe wieczory spędzane w gronie najbliższych. Podczas wspólnych biesiad warto zadbać także o odpowiednie menu. Bardzo ciekawym i smacznym pomysłem będą kulki z ryżu marki Britta. Ryżowe smakołyki Zimowa pogoda sprawia, że mamy ochotę na sycące, ciepłe posiłki. Zamiast jednak podawać wszystkim znane dania, przygotujmy coś oryginalnego, np. z wykorzystaniem ryżu marki Britta. Dostarcza on dużej ilości węglowodanów złożonych, błonnika oraz innych cennych wartości odżywczych. Ryżowe kulki to idealny dodatek do dań obiadowych – sosu mięsnego lub warzywnego lub jako samodzielna przekąska. Doskonale sprawdzą się także w roli przystawki w towarzystwie sosów i dipów. Z pewnością zasmakuje dorosłym oraz dzieciom. Co więcej są bardzo proste w przygotowaniu. Do podstawowej wersji potrzebujemy: 2 torebki białego ryżu Britta, 2 małe cebule, sól, pieprz do smaku oraz bułkę tartą i 2 jajka do panierki oraz olej do smażenia. W wersji z nadzieniem możemy przygotować pieczarki lub ser żółty, feta lub mozzarella. Ugotowany ryż łączymy z podsmażoną cebulką (i pieczarkami lub nadziewamy kostką sera), doprawiamy do smaku, mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Tak przygotowane kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Kulki możemy też upiec w piekarniku. Podajemy ciepłe jako zamiennik dla ziemniaków/kaszy, samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki. Jeśli masa ryżowa nie chce się kleić należy wbić do niej dodatkowo jajko. Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitego ryżu marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku. Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Przypisy