Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Na czasie

8 grudnia 2020

Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji

44

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi kulinarne przygotowania. W Wigilię na polskim stole królują tradycyjne potrawy m.in karp, barszcz oraz śledzie. Jednak przyrządzając dania na kolejne dni świąt można postawić na ciekawe i nietypowe przepisy. Dlatego warto poszukać inspiracji i zaskoczyć swoich najbliższych nowymi smakami.

Święta to niewątpliwie najsmaczniejszy czas w roku. Na stole pojawiają się potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak to również świetna okazja, aby rozsmakować się w nowych daniach. W te święta można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zaskoczyć członków rodziny potrawami w zupełnie nowej odsłonie.

POLECAMY

Boże Narodzenie w Polsce to triumf dań bezmięsnych, głównie ryb. Natomiast w każdym kraju na świecie, święta rządzą się swoimi prawami i panują inne zwyczaje kulinarne, a niektóre z nich są zaskakujące. W Japonii ludzie tłumnie wyruszają do KFC delektować się kurczakiem, w Hiszpanii w zależności od regionu na stole ląduje pieczone prosie lub kurczak, a w Norwegii wśród głównych dań pojawiają się żeberka. Co kraj to obyczaj! Na szczęście obok mięsnych potraw, można znaleźć także dania z ryb, które mogą być świetną inspiracją do przygotowania świątecznego menu.

Zapraszamy na kulinarną podróż do Norwegii, Hiszpanii i Holandii po świąteczne inspiracje!

Norwegia

Wykwintne danie z dorsza norweskiego podanego z puree z warzyw korzennych oraz z sosem czerwonego wina z pewnością urozmaici świąteczny stół!

Składniki:

1,2kg fileta z dorsza norweskiego, ze skórą

3 plastry świeżego imbiru

oliwa z oliwek

1/2 cytryny

1 pomarańcz

600g brukwi

300g marchwi

50g masła

100ml śmietany

1szt. szalotki

1 łyżka świeżego szczypiorku

1 gałązka świeżego tymianku, rozmarynu

goździki

100ml czerwonego wina

200ml bulionu rybnego

sól i pieprz

ziemniaki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Dorsza posyp solą i pozostaw na 10 minut. Następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje.

W naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek, wyłoż plasterki imbiru i skórkę pomarańczy oraz  i ułóż dorsza skórą do góry.

Piec w piekarniku przez ok. 15 minut.

Delikatnie usuń skórkę tuż przed podaniem.

Do puree z warzyw korzeniowych należy obrać marchewkę i brukselkę oraz pokroić w kostkę, a następnie gotować do miękkości w wodzie z rozmarynem i plasterkami cytryny.

Odcedzić wodę i wyrzuć rozmaryn i cytrynę.

Marchewkę i brukiew rozgnieść z masłem i śmietaną do gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.

Do zrobienia sosu z czerwonego wina drobno posiekaj szalotkę, szczypiorek, tymianek i podsmaż na niewielkiej ilości masła, aż szalotka będzie miękka.

Dodaj czerwone wino i trochę wywaru rybnego.

Odcedź sos i wymieszaj z masłem. Dopraw solą i pieprzem.

Dorsza podawać z puree z warzyw korzeniowych, sosem z czerwonego wina i ziemniakami.

 

Norwegia

Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!

Składniki:

2kg sztokfisza (suszonego dorsza)    

200g boczku

300ml suszonego grochu

600g ziemniaków

1 łyżeczka masła

sól

cukier

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu.

Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.

 

Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.

Boczek pokrój w kostkę i smaży na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący.

Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut.

Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru.

Ugotuj ziemniaki

Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.

 

Hiszpania

Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie!

Składniki:

200g fileta z łososia norweskiego bez skóry

200g fileta z dorsza, bez skóry i ości

400g małży norweskich, bez skorupek

100g krewetek, nieobranych

2cm świeżego imbiru

½ szt. czerwonej papryczki chilli

½ łodygi trawy cytrynowej

50ml oliwy z oliwek

800ml bulionu rybnego

50ml créme fraîche

100ml śmietany 18%

1szt. marchewki

1szt. selera

szczypiorek z cebulką

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

chleb razowy

Przygotowanie:

Pokroić łososia i dorsza na kawałki.

Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.

Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.

Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki.

Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.

Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.

Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut.

Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler.

Wyjąć z zupy trawę cytrynową.

Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków  warzyw.

Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.

Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z chlebem razowym.

 

Holandia

Koktajl z norweskich krewetek marynowanych w grejpfrutach, podawane z plastrami ziemniaków. Prosta i niecodzienna przystawka.

Składniki:

200g obranych krewetek

2 ząbki czosnku

200g pomidorków cherry

1szt. grejpfruta

0,5 ml orzechów piniowych

150g sera feta

80ml oliwy z oliwek

2 szt. ziemniaków

sałata

świeże zioła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Drobno posiekaj czosnek, pomidorki i zioła.

Obierz grejpfruta.

Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni.

W misce wymieszaj czosnek, pomidor, zioła, grejpfrut, orzeszki pinii i fetę, dodaj krewetki. Pozostaw mieszankę w lodówce na 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 225°C.

Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości 1-2 cm.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i posyp solą.

Piecz przez ok. 15 minut, do miękkości i zarumienienia.

Wyjmij mieszankę z lodówki i odlej nadmiar płynu, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj z plastrami ziemniaków.

#####

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza.

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.

Przypisy