Święta to niewątpliwie najsmaczniejszy czas w roku. Na stole pojawiają się potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak to również świetna okazja, aby rozsmakować się w nowych daniach. W te święta można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zaskoczyć członków rodziny potrawami w zupełnie nowej odsłonie.
Boże Narodzenie w Polsce to triumf dań bezmięsnych, głównie ryb. Natomiast w każdym kraju na świecie, święta rządzą się swoimi prawami i panują inne zwyczaje kulinarne, a niektóre z nich są zaskakujące. W Japonii ludzie tłumnie wyruszają do KFC delektować się kurczakiem, w Hiszpanii w zależności od regionu na stole ląduje pieczone prosie lub kurczak, a w Norwegii wśród głównych dań pojawiają się żeberka. Co kraj to obyczaj! Na szczęście obok mięsnych potraw, można znaleźć także dania z ryb, które mogą być świetną inspiracją do przygotowania świątecznego menu.
POLECAMY
Zapraszamy na kulinarną podróż do Norwegii, Hiszpanii i Holandii po świąteczne inspiracje!
Norwegia
Wykwintne danie z dorsza norweskiego podanego z puree z warzyw korzennych oraz z sosem czerwonego wina z pewnością urozmaici świąteczny stół!
Składniki:
1,2kg fileta z dorsza norweskiego, ze skórą
3 plastry świeżego imbiru
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
1 pomarańcz
600g brukwi
300g marchwi
50g masła
100ml śmietany
1szt. szalotki
1 łyżka świeżego szczypiorku
1 gałązka świeżego tymianku, rozmarynu
goździki
100ml czerwonego wina
200ml bulionu rybnego
sól i pieprz
ziemniaki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Dorsza posyp solą i pozostaw na 10 minut. Następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje.
W naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek, wyłoż plasterki imbiru i skórkę pomarańczy oraz i ułóż dorsza skórą do góry.
Piec w piekarniku przez ok. 15 minut.
Delikatnie usuń skórkę tuż przed podaniem.
Do puree z warzyw korzeniowych należy obrać marchewkę i brukselkę oraz pokroić w kostkę, a następnie gotować do miękkości w wodzie z rozmarynem i plasterkami cytryny.
Odcedzić wodę i wyrzuć rozmaryn i cytrynę.
Marchewkę i brukiew rozgnieść z masłem i śmietaną do gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Do zrobienia sosu z czerwonego wina drobno posiekaj szalotkę, szczypiorek, tymianek i podsmaż na niewielkiej ilości masła, aż szalotka będzie miękka.
Dodaj czerwone wino i trochę wywaru rybnego.
Odcedź sos i wymieszaj z masłem. Dopraw solą i pieprzem.
Dorsza podawać z puree z warzyw korzeniowych, sosem z czerwonego wina i ziemniakami.
Norwegia
Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!
Składniki:
2kg sztokfisza (suszonego dorsza)
200g boczku
300ml suszonego grochu
600g ziemniaków
1 łyżeczka masła
sól
cukier
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu.
Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaży na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący.
Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut.
Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru.
Ugotuj ziemniaki
Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.
Hiszpania
Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie!
Składniki:
200g fileta z łososia norweskiego bez skóry
200g fileta z dorsza, bez skóry i ości
400g małży norweskich, bez skorupek
100g krewetek, nieobranych
2cm świeżego imbiru
½ szt. czerwonej papryczki chilli
½ łodygi trawy cytrynowej
50ml oliwy z oliwek
800ml bulionu rybnego
50ml créme fraîche
100ml śmietany 18%
1szt. marchewki
1szt. selera
szczypiorek z cebulką
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
chleb razowy
Przygotowanie:
Pokroić łososia i dorsza na kawałki.
Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.
Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.
Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki.
Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.
Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut.
Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler.
Wyjąć z zupy trawę cytrynową.
Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków warzyw.
Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.
Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem razowym.
Holandia
Koktajl z norweskich krewetek marynowanych w grejpfrutach, podawane z plastrami ziemniaków. Prosta i niecodzienna przystawka.
Składniki:
200g obranych krewetek
2 ząbki czosnku
200g pomidorków cherry
1szt. grejpfruta
0,5 ml orzechów piniowych
150g sera feta
80ml oliwy z oliwek
2 szt. ziemniaków
sałata
świeże zioła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekaj czosnek, pomidorki i zioła.
Obierz grejpfruta.
Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni.
W misce wymieszaj czosnek, pomidor, zioła, grejpfrut, orzeszki pinii i fetę, dodaj krewetki. Pozostaw mieszankę w lodówce na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 225°C.
Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości 1-2 cm.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i posyp solą.
Piecz przez ok. 15 minut, do miękkości i zarumienienia.
Wyjmij mieszankę z lodówki i odlej nadmiar płynu, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z plastrami ziemniaków.
#####
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza.
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.