Składniki (foremka 20x20 cm):
250 g masła
POLECAMY
200 g gorzkiej czekolady
250 ml mleka
4 łyżki kakao gorzkiego
300 g mąki pszennej
250 g cukru trzcinowego GoldPack
5 jajek L
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
Dodatkowo:
500 g mascarpone
500 g śmietany 36%
2-3 łyżeczki cukru z wanilią
migdały w płatkach KRESTO
pistacje KRESTO
Kostka czekoladowa Fot. VOG
Wykonanie:
Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.
Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.
Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.
Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice