Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

19 grudnia 2014

Korzyści zdrowotne imbiru potwierdzone przez badania

92

Właściwości lecznicze imbiru zostały poznane już w starożytnej Grecji, wspominano o nich także w starożytnej literaturze europejskiej i azjatyckiej. Jednak to systemy lecznicze Chin i Indii nad wyraz czciły imbir, stosując go do leczenia zmęczenia, nudności i słabego krążenia.

Imbir jest najczęściej uprawianą rośliną na świecie, a jego korzyści zdrowotne potwierdza ogromna liczba badań. Podobnie jak w przypadku innych ziół, korzyści te wynikają ze związków bioaktywnych zawartych z roślinie. Imbir zawiera wysoką liczbę witamin i minerałów.

Badania nad imbirem

Imbir od wieków jest stosowany jako środek na problemy żołądkowe, w tym: zaparcia, wzdęcia, wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, niestrawność, poranne mdłości i wiele innych dolegliwości żołądkowych.

Badanie opublikowane w European Journal of Gastroenterology and Hepatology pokazuje również, że imbir wpływa na układ mięśniowy brzucha, poprawiając w ten sposób trawienie.

Według przeglądu opublikowanego w Food&Function, imbir jest skuteczny w leczeniu chorób przewodu pokarmowego ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy, które posiadają zdolność usuwania wolnych rodników.

Gingerole

Przeciwzapalne właściwości imbiru wynikają z zawartych w imbirze bioaktywnych związków przeciwzapalnych zwanych gingerolami i shogaole. Substancje te są powodem, dzięki któremu osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów lub chorobę zwyrodnieniową stawów, doświadczyły redukcji bólu i poprawy ruchowej.

Przykładowo, badania opublikowane w Journal of Natural Products stwierdzają, iż wyciągi z imbiru i pochodne gingerolu mogą zapobiegać zapaleniom stawów. Późniejsze badania, opublikowane w Phytotherapy Research, opisują łagodzące ból neuropatyczny u szczurów właściwości imbiru.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Imbir poprzez swoje właściwości wzmaga proces pocenia, który jest odpowiedzialny również za detoksykację organizmu. Niemieccy naukowcy niedawno odkryli, że pot zawiera w sobie naturalny antybiotyk o nazwie dermcidin, który zapobiega infekcjom bakteryjnym, grzybicznym i wirusowym. Z racji tego, jedzenie imbiru może zwiększyć odporność naszego organizmu i uchronić nas od infekcji.

Naturalny afrodyzjak i lek przeciwdepresyjny

Według badań opublikowanych w African Journal of Biomedical Research ekstrakty imbiru mają pozytywny wpływ na funkcje rozrodcze samców szczurów, ze względu na silne właściwości przeciwutleniające i androgenne. Już starożytna medycyna chińska i indyjska wspomina o afrodyzjakalnych właściwościach imbiru. Ponadto, wcześniej wspomniane gingerole posiadają właściwości uspokajające i poprawiające kiepski nastrój.

Aleksandra Duda źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy