Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

11 marca 2014

Korzyści zdrowotne czekolady potwierdzone badaniami

174
Czekolada często skreślana z listy zdrowej żywności może mieć działanie zdrowotne- o tym przekonują najnowsze badania opublikowane przez Natural News. Spożywanie czekolady w rozsądnych ilościach zmniejsza stres i zapobiega wielu chorobom, dzięki swojej zawartości. Ciemna czekolada Ważne jest, by spożywać czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Ciemna czekolada zawiera mniej cukru. Jeżeli ktoś nie wyobraża sobie spożywania gorzkiej czekolady, może stopniowo spożywać czekoladę coraz wyższą zawartością kakao. Działanie antystresowe Przeprowadzono eksperyment, w którym grupa badanych spożywała ok. 40 g ciemnej czekolady przez 2 tygodnie, każdego dnia. Po upływie tego czasu odnotowano wśród badanych znacznie obniżony poziom hormonów stresu w stosunku do poziomu przed badaniem. Choroby sercowe W kolejnym badaniu udział wzięło 470 starszych mężczyzn, u których porównano spożycie czekolady przez 15 lat. Ci, którzy jedli jej najmniej byli narażeni na zawał aż o 50%. W podobnym badaniu 5000 ochotników (i kobiet, i mężczyzn) jedzących czekoladę, co najmniej 5 razy w tygodniu zapadali na choroby serca o blisko 60 % rzadziej. Inne badanie przeprowadzone na 30 000 kobiet w wieku 48 i 83 lat potwierdziło, że kobiety jedzące ciemną czekoladę są mniej narażone na udary. Przeciwutleniacze Są zabezpieczeniem przed chorobami. Substancje te odpowiadają za energię, ostrość i pozytywna energia. Zmniejszają uszkodzenia komórek, przez co mogą chronić przed szeregiem chorób jak rak czy cukrzyca. Według badań czekolada ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Minerały Średnio 100 g ciemnej czekolady zawiera m.in. 98 % manganu, 67 % żelaza, 58 % magnezu, 31 % fosforu i 21 % potasu. Czekolada jest więc pełna najpotrzebniejszych dla ludzkiego organizmu minerałów. Sylwia Berdzik źródło: ScienceNews.pl

Przypisy