Kongres BIOexpo jest skierowany do różnorodnych grup odbiorców: producentów i przetwórców żywności ekologicznej i konwencjonalnej, mediów i liderów opinii, przedstawicieli organizacji rządowych i pozarządowych, a także konsumentów zainteresowanych zdrowym stylem życia i działaniami na rzecz ochrony ekosystemu.
- To pierwsze tak duże wydarzenie branży eko w Polsce, dlatego zależało nam, aby było otwarte na wielu odbiorców i poruszało szereg aspektów związanych z pro ekologicznym i pro zdrowotnym stylem życia. – mówi Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, współorganizatora wydarzenia. - Jestem przekonana, że wobec wyzwań środowiskowych i klimatycznych, bycie eko to już nie jest tylko moda czy fanaberia, to sposób życia, który powinniśmy wszyscy zaadaptować – producenci w całym łańcuchu wartości, a konsumenci podejmując decyzje zakupowe. – dodaje Radkowska.
POLECAMY
Osiem bloków tematycznych
Pierwsza edycja Kongresu BIOexpo skupia się na ośmiu blokach tematycznych, w ramach których odbędą się wystąpienia, prezentacje, warsztaty i pokazy kulinarne.
Bloki Tworzę rynek eko, Jestem na rynku eko, Badania i rozwój przeznaczone są dla rolników, producentów i przetwórców żywności, zarówno ekologicznej, jak i tradycyjnej.
Blok Nasza planeta poświęcony będzie wyzwaniom środowiskowym i klimatycznym, w tym filozofii zero waste. Blok Dokąd zmierzamy? To warsztaty dla dziennikarzy, by wspólnie z nimi omówić jak i o czym informować ich odbiorców.
Podczas kolejnego panelu tematycznego - W zdrowym ciele, zdrowy duch, który otworzy Katarzyna Bosacka uczestnicy dowiedzą się jak dokonywać wyboru optymalnych dla zdrowia produktów, co kryją etykiety, co jest „ściemą”, tymczasową modą, a co naprawdę ma znaczenia w diecie.
Siódmy blok tematyczny – Ekokosmetyki będzie przeglądem trendów i nowości na polskim rynku bio kosmetyków i środków czystości. Przygotowano też serię warsztatów Ekodzieciaki - w ramach ósmego bloku tematycznego pokażemy najmłodszym jak i co oni mogą zrobić dla środowiska.
Wyzwania epoki końca wzrostu
W ramach dwóch paneli tematycznych Dokąd zmierzamy? (piątek, 11 października br.) oraz Nasza planeta (niedziela, 13 października) eksperci, naukowcy oraz aktywiści będą rozmawiać o tym, co już jest robione i co dalej powinniśmy robić, aby ochronić świat przed klimatyczną katastrofą. Pokażą rozwiązania zarówno w skali mikro, które każdy Kowalski może wdrożyć, jak i systemowe działania, które powinny być podejmowane przez państwa świata.
W panelach wystąpią m.in. Michał Kiwerski z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego, Jakub Rok – ekspert ekonomii ekologicznej z Centrum Europejskich Studiów Regionalnych i Lokalnych na Uniwesytecie Warszawskim, prof. Zbigniew Karaczun z Koalicji Klimatycznej oraz dr Anna Barcz z Rachel Carson Insitute.
Eko produkcja w centrum uwagi
Trzy bloki tematyczne zaplanowane na 11 i 12 października br.: Tworzę rynek eko, Badania i rozwój i Chcę być na rynku eko powinny przede wszystkim zainteresować producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Dorota Metera – ekspert jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym przedstawi najnowsze rozporządzenie, które zmienia dotychczasowe procedury dla produkcji ekologicznej. O tym, jak skutecznie promować swoją firmę, rozszerzać sieć dystrybucji i bezpośrednią sprzedaż do klientów, opowie właściciel Farmy Świętokrzyskiej – Łukasz Gębka, czy prowadzące BioBazar Warszawski Joanna Żuchlińska i Agnieszka Saternus. W piątkowym panelu wystąpi również szereg ekspertów marketingu i badaczy rynku. Prezentacje Katarzyny Łozińskiej-Wróbel z IMAS International oraz Grzegorza Gizy z IQS Research poświęcone będą trendom konsumenckim, które kształtować będą rynek eko i popyt na bio produkty w najbliższej przyszłości.
Podczas sobotniego panelu Chcę być na rynku eko uczestnicy dowiedzą się, jak rozpocząć ekologiczną produkcję zgodnie ze standardami unijnymi oraz jakie perspektywy ma w Polsce rynek certyfikowanej żywności ekologicznej. W tym bloku tematycznym wystąpią m.in.: dr Urszula Sołtysiak, wykładowca uniwersytecki, wieloletnia dyrektor pierwszej jednostki certyfikującej, Sławomir Chłoń - Prezes Zarządu Organic Farma Zdrowia oraz Marcin Żekało i dr Michał Dudek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Fleksitarianie i witarianie przy naszym stole
Niedzielny blok tematyczny W zdrowym ciele, zdrowy duch (13 października br.) zgromadzi wielu liderów opinii i influencerów kształtujących dzisiaj preferencje zakupowe i kulinarne Polaków. W czasach licznych mód i przejściowych trendów na diety „bez” oraz różne „izmy” przy stole, prelegenci będą starali się odpowiedzieć na proste pytanie: jak świadomie wybierać produkty, kupować je i co jeść z myślą o dobrym zdrowiu i dla dobra otaczającego nas środowiska.
Szczegółowy program Kongresu i opis poszczególnych paneli tematycznych znajduje się na stronie: //jemyeko.com/kongres-bioexpo/.
Organizatorzy zapraszają do rejestrowania się przez formularz na stronie – po rejestracji wstęp bezpłatny: //bioexpo.pl/kongres/#formularz
Panel otworzy Katarzyna Bosacka, autorka i prowadząca przez wiele lat program konsumencki w telewizji „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”, a dzisiaj na platformie YouTube tworzy własny kanał EkoBosacka.
Uczestnicy wysłuchają również wystąpień znanych blogerów i influencerów: Kingi Paruzel – finalistki MasterChef, Mariusza Budrowskiego (Odmładzanie na surowo) czy Moniki Kurdej (Zasmakuj w życiu).