Konfitury Matecznik - Naturalne przetwory z Puszczy Białowieskiej

Newsy

Na obrzeżach Puszczy Białowieskiej wytwarzane są konfitury Matecznik, które powstają zgodnie z kilkudziesięcioletnią recepturą przekazywaną wśród lokalnych mieszkańców z pokolenia na pokolenie. W słoiczkach konsument nie znajdzie ulepszaczy smaków czy innych emulatorów. 

Konfitura z malin

Wraz z początkiem lata ruszamy do lasów w poszukiwaniu najsmaczniejszych, dziko rosnących skarbów natury. Dojrzałe, rozpieszczone słonecznymi promieniami i zapachem Puszczy Białowieskiej owoce najpierw trafiają do wiklinowych koszy zbieraczy, a następnie przechodzą szczegółową selekcję w naszej manufakturze. Całość poddajemy obróbce zgodnie ze starymi recepturami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie – to pozwala stworzyć produkty, które zachwycają  swoim smakiem oraz wzmacniają zdrowie.

Owoce maliny leśnej są surowcem leczniczym stosowanym w chorobach przebiegających z gorączką, najczęściej w przeziębieniach i grypie. W stanach chorobowych obniżają ciepłotę ciała i działają napotnie. Owoce maliny są nieocenionym źródłem witaminy C, bogate są również w witaminy z grupy C, B2, PP oraz prowitaminę A.

POLECAMY

15,74zł/300g

Miód wielokwiatowy białowieski

Miód wielokwiatowy jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Posiada właściwości antybakteryjne. Zalecany jest jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera krzem, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Spożywanie miodu podnosi odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych. Miód jest nieoceniony w profilaktyce chorób serca oraz problemach w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

20,00zł/400g

Pigwowiec w syropie

Owoce pigwowca są bogate w witaminy C, B1, B2 , stanowią źródło składników mineralnych takich jak magnez, cynk, żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan. Owoce są zasobne w kwasy organiczne min. jabłkowy, askorbinowy, bursztynowy i chlorogenowy. Spożywanie owoców pigwowca wpływa korzystnie na pracę serca, obniża ciśnienie oraz wspomaga pracę jelit, szczególnie przy zaburzeniach trawiennych bądź braku apetytu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C owoce pomagają w leczeniu infekcji gardła.

19,96/300g

Więcej informacji na www.matecznik.eu.

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI