Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Edukacja żywieniowa
Prezentujemy przepis na klopsiki cielęce z wykorzystaniem produktów marki Limmi i Olitalia. Składniki na 24 klopsiki: • 480 g mielonej cielęciny • 4 g suszonego, mielonego majeranku • 50 ml soku z cytryn Limmi • 20 g tartego sera typu parmezan • 2 średniej wielkości jajka • 10 g bułki tartej • 60 g mąki • olej roślinny • sól, pieprz • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia Sposób przygotowania: Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich. Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką! Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI