Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

20 lutego 2014

Kilka porad dietetycznych by zmniejszyć PMS

158

Dla wielu kobiet, ten czas w miesiącu  oznacza nieprzyjemne  skurcze mięśni, bóle głowy, zmiany nastroju, zmęczenie, drażliwość oraz ból piersi. Przez odpowiednie żywienie możemy walczyć z objawami PMS (PreMenstrual Syndrome)!

Obfite krwawienia mogą mieć związek z niedoborem manganu. Wykazały to badania prowadzone w Centrum Badań Żywności i Żywienia w Północnej Dakocie. Zaobserwowano zmożone krwawienia miesiączkowe u kobiet z niedoborem manganu. Mangan znajdziemy w produktach, takich jak ananasy, warzywa, ziarna zbóż, orzechy a także herbaty. Okazuje się, że to, co dobre dla kości jest również dobre dla walki z objawami PMS. Według badań prowadzonych przez Uniwersytet w Massachusetts opublikowanych w 2010 roku, wyższe spożycie witaminy D, wiązało się z istotnie niższym występowaniem objawów PMS u kobiet w wieku studenckim! Witamina D odgrywa ważną rolę w metabolizmie wapnia, a właśnie jego niższy poziom w komórkach wiązał się z większymi objawami PMS. Jak zatem zapewnić sobie odpowiednie spożycie witaminy D i wapnia? Należy jeść nabiał, mleko i jego przetwory a także ryby, takie jak sardynki czy łosoś. Kobiety, które ciężko przechodzą okres menstruacji i dużo krwawią, mogą tracić spore ilości żelaza, co może prowadzić do nierozpoznanej niedokrwistości. Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest powszechna wśród kobiet zgłaszających typowe objawy PMS, a często przejawia się jako chroniczne zmęczenie, bóle głowy, zapominanie, czy brak koncentracji. Istnieją dwa rodzaje żelaza w żywności: hem żelaza (pochodzenia zwierzęcego) i żelazo nie-hemowe  pochodzące ze źródeł roślinnych. Żelazo hemowe wchłania się lepiej, ale nie-hemowe  znajduje się  w pokarmach zawierających w swoim składzie witaminę C, co poprawia jego absorpcję.   więcej: www.pulszdrowia.pl

Przypisy