Od wielu już lat naukowcy i lekarze wymieniają cały szereg wad związanych z systematycznym spożywaniem kawy. Słabo jednak nagłaśniane są zalety tego napoju. Przeprowadzone badania jasno wskazują na to, że codzienna filiżanka kawy wpływa na zdolność organizmu do zażegnania takich przypadków jak: udary, choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2. Codzienna kawa ma zalety Najnowsze badania wykazały kolejną cenną zaletę. Codzienne spożywanie kawy wpływa na mniejsze ryzyko wystąpienia określonego typu raka wątroby. Amerykańscy naukowcy potwierdzają, że istnieje korelacja pomiędzy piciem kawy, a zmniejszonym ryzykiem w wystąpiania raka wątrobokomórkowego, znanego również pod nazwą HCC. Tym samym stwierdzono, że osoby znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka HCC powinny przyjmować codzienną dawkę kawy. Badania zostały przeprowadzone na blisko 180 000 kobiet i mężczyzn należących do różnych pochodzeń etnicznych i trwały 18 lat. Pod uwagę brano konsumpcję kawy wśród uczestników oraz realizowany przez nich styl życia. Rak wątrobokomórkowy został zdiagnozowany u 498 badanych. Na podstawie analizowanych korelacji dowiedziono, że osoby spożywające od jednej do trzech filiżanek dziennie posiadały ryzyko rozwoju HCC aż o 29% mniejsze od tych, którzy na przestrzeni całego tygodnia spożywali mniej niż sześć filiżanek. Większa dawka kawy to jeszcze mniejsze ryzyko. Okazało się również, że większe spożycie kawy jest jeszcze bardziej efektywne. Osoby badane, które dziennie wypijały cztery i więcej filiżanek kawy charakteryzowały się ryzykiem zachorowania na raka wątroby niższym aż o 42%. źródło: ScienceNews.pl
POLECAMY