Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami. Miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną gdzie pysze jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata. Można znaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i nie popularne na co dzień jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach kojarzących się ciepło z kuchnia babci.
Czym różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. To oczywiście nie wszystkie z naszych propozycji, zapraszamy serdecznie na festiwal. To miejsce gdzie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!
POLECAMY
Łuków, Park Miejski 29-30.08
- sobota 12:00-20:00
- niedziela 12:00-21:00
Zapraszamy na stronę naszego wydarzenia: https://www.facebook.com/events/320283462486579/
wstęp bezpłatny
Zapraszamy!