Oto przepis:
Składniki:
POLECAMY
- 500 g młodych ziemniaków
- Pół czerwonej papryki
- Pół żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- Pół małego bakłażana
- 1 opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżki oleju
- Sól do smaku
- 80 g sera feta
- Listki świeżego oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę, bakłażana w plastry. Parówki kroimy w kawałki o długości 1,5 cm.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana. Polewamy olejem, posypujemy oregano, bazylią, doprawiamy solą do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez około 30 minut. Kolejno dokładamy parówki i pieczemy przez 15-25 minut do miękkości warzyw. Danie nakładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta i listkami oregano.
Wskazówki: Danie najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego dipu, np. tzatziki.
VeggieDay to polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie, oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko – i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów. www.veggieday.pl