Jesienny obiad - pieczone warzywa z serem feta, parówkami wegetariańskimi i ziołami

Zdrowe przepisy

Wrzesień większości z nas kojarzy się z jesienią, chłodem i krótszymi, często pochmurnymi dniami. Dlatego, wracając do domu mamy ochotę na ciepły i pożywny posiłek, a najlepiej, aby jego przygotowanie nie zajęło dużo czasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się pieczone warzywa z wyrazistym w smaku serem feta, parówkami wegetarańskimi i przyprawione aromatycznymi ziołami. Jak przygotować danie?

Oto przepis:

Składniki:

POLECAMY

- 500 g młodych ziemniaków

- Pół czerwonej papryki

- Pół żółtej papryki

- 1 mała cukinia

- Pół małego bakłażana

- 1 opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- Pół łyżeczki suszonej bazylii

- 3 łyżki oleju

- Sól do smaku

- 80 g sera feta

- Listki świeżego oregano do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę, bakłażana w plastry. Parówki kroimy w kawałki o długości 1,5 cm.

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana. Polewamy olejem, posypujemy oregano, bazylią, doprawiamy solą do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez około 30 minut. Kolejno dokładamy parówki i pieczemy przez 15-25 minut do miękkości warzyw. Danie nakładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta i listkami oregano.

Wskazówki: Danie najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego dipu, np. tzatziki.

 

 

VeggieDay to polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie, oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko – i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów. www.veggieday.pl

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI