Przyrządzając potrawy, warto uważnie wybierać nie tylko główne składniki, ale też dodatki, takie jak olej czy przyprawy. Ich jakość w istotny sposób wpływa na aromat i finalny smak. Olej rzepakowy Rapso jest neutralny w smaku oraz nie ma wyraźnego zapachu. Dzięki temu można używać go zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i surówek czy deserów. To olej uniwersalny, którego ważnym atutem jest wysoki punkt dymienia – doskonale nadaje się do potraw różnego rodzaju: smażonych w wysokiej temperaturze, pieczonych czy duszonych.
POLECAMY
Olej rzepakowy marki Rapso. Fot. VOG
Sekretem jakości Rapso jest technika produkcji. To olej tłoczony na ciepło ze specjalnie wybranych ziaren, pochodzących z upraw wolnych od GMO. Po dokładnej selekcji ziarna są delikatnie wytłaczane, bez zastosowania ekstrakcji. To oznacza, że do oczyszczenia oleju (z zanieczyszczeń, zmętnień i wody) nie wykorzystuje się żadnych substancji chemicznych.
Pozyskany w ten sposób olej jest źródłem wielu wartościowych składników, takich jak kwasy oleinowe (ok. 60%) i kwas linolenowy (ok. 30%). Omega-3 i omega-6 to nienasycone kwasy tłuszczowe, znane z dobroczynnego oddziaływania na pracę układu nerwowego i krwionośnego. Dlatego tak istotne jest, by przy komponowaniu codziennej diety dbać nie tylko o odpowiedni bilans białka i węglowodanów, ale także pamiętać o odpowiedniej podaży zdrowych tłuszczy. To ważne w aspekcie utrzymania optymalnej formy fizycznej, poprawy koncentracji oraz wzmacniania ogólnej kondycji organizmu.
Wartościowe składniki oleju Rapso są chronione przed szkodliwym działaniem światła dzięki ciemnej, szklanej butelce o pojemności 0,75 l. Takie opakowanie jest przyjazne dla środowiska i wygodne w użyciu – butelkę bez problemu można trzymać w ręku w trakcie gotowania lub z łatwością schować w kuchennej szafce.
Pory zapiekane z fetą i pistacjami - przepis:
Składniki (3 porcje):
3 duże pory
100 g fety
garść orzechów pistacjowych KRESTO
olej Rapso
bułka tarta lub tarte orzechy
sól
pieprz
Pory zapiekane z fetą i pistacjami. Fot. VOG
Wykonanie:
Przygotuj pory. W tym celu odetnij jasne części, które zostaw na później, a resztę wykorzystaj do zupy.
Pory włóż do garnka, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (około 12 minut).
Foremkę do zapiekania wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.
Fetę pokrój w kostkę, pistacje obierz i pokrój, pozostawiając większe kawałki.
Ugotowane pory odsącz z wody, przekrój wzdłuż na 2 części.
Ułóż pory w formie, skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp fetą i pistacjami.
Piecz w temp. 180°C z termoobiegiem lub w 200°C do ładnego zarumienienia sera.
Podawaj od razu.
Olej marki Rapso:
Pojemność: 0, 75 ml
Cena brutto: 13,99 zł
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice