Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

5 listopada 2014

Jedzenie organicznych jabłek stymuluje chudnięcie

0 14
Powiedzenie „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” znają wszyscy, lecz nie każdy wie, że zdrowotne działanie tych owoców może również wspomagać proces utraty wagi. Od lat badano bowiem działanie zawartych w jabłkach składników bioaktywnych, jednak jak wykazało niedawne badanie naukowców z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Stanu Waszyngton, nie-bioaktywne składniki pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelit.

Jabłka i myszy

Punktem wyjścia badania była wiedza, iż jabłka zawierają niestrawne składniki, które przechodzą przez układ pokarmowy nie poddając się metabolizmowi, a następnie fermentują w jelitach, dzięki czeku pomagają wytworzyć więcej bakterii probiotycznych w okrężnicy. Na przykładzie myszy zaobserwowano, że liczebność tych bakterii na skutek spożywania niestawialnych składników jest dwa razy większa u zdrowszych i chudszych osobników, w porównaniu z otyłymi. Postanowiono więc sprawdzić, czy rodzaj jabłka ma wpływ na ilość bakterii. Do celów badawczych wybrano siedem odmian: Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh, Granny Smith i Red Delicious. ‘Zwycięzcą’ była odmiana Granny Smith – jej wpływ na równowagę mikrobiotyczną był najbardziej pozytywny. W kolejnych badaniach naukowcy planują również sprawdzić, czy podobnie pozytywnych efektów możemy się spodziewać w przypadku innych chorób jak np. cukrzyca, zapalenia czy zaburzenia autoimmunologiczne.

Pryskane antybiotykiem jabłka – czy wciąż są organiczne?

Wiemy już, że walcząc z otyłością warto sięgać po jabłka. Jest jednak jedno ‘ale’ – dla osiągnięcia najlepszych efektów owoce te muszą być organiczne. Oznacza to, że np. nie mogą być one pryskane antybiotykami. W Stanach Zjednoczonych część rolników twierdzi jednak, że stosowanie ich zanim drzewa zakwitną i pojawią się owoce nie wpływa na produkt końcowy lub robi to w niewielkim stopniu. Co więcej, uważają to za niezbędne rozwiązanie w celu zwalczenia zarazy ogniowej – powietrznopochodnej bakterii, która szybko się rozprzestrzenia pozostawiając drzewa wyglądające jakby spłonęły. Dlatego też w 2002 roku Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wyraził zgodę na stosowanie tetracykliny i streptomycyny w walce z tą bakterią w uprawach organicznych (w Kanadzie i państwach Unii Europejskiej dozwolone są tylko biologiczne metody kontroli). Na skutek petycji organizacji konsumenckiej wystosowanej do Narodowego Zarządu Standardów Organicznych (NOSB) nie zostało wydane zezwolenie na wykorzystywanie antybiotyków w walce z zarazą ogniową w latach 2013-2014. NOSB rozważa jednak opcję „awaryjnego” stosowania tetracykliny od 2014r. Opracowała: Julia Liszka źródło: ScienceNews.pl

Przypisy