Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

9 kwietnia 2014

Jedz czekoladę, a będziesz... szczuplejszy!

262
Choć wielu z nas uważa, że słodycze mają zgubny wpływ na nasz organizm i są główna przyczyną zachorowań na cukrzycę, to najnowsze badania sugerują, iż czekolada może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Naukowcy z Wydziału Nauko o Żywności i Technologii pod kierunkiem Andrzeja Neilsona odkryli, że przeciwutleniacz w kakao zapobiegł przybraniu na wadze i obniżył poziom cukru we krwi myszy, na której przeprowadzano testy. Wcześniej inne badania opublikowane w czasopiśmie Medical News Today dowodzą, że czekolada, wino i owoce chronią przed cukrzyca typu drugiego, a ponadto nastolatki, które jedzą dużo czekolady są szczuplejsze od swoich rówieśniczek. Zawdzięczamy to przeciwutleniaczom, których duże ilości zawiera czekolada, zwłaszcza ta z wysokim procentem zawartości kakao. Należało jednak ustalić, które z nich są korzystne dla naszego organizmu. Przeprowadzono więc badanie, w którym przez dwanaście tygodni serwowano myszy sześć różnych diet, aby wykazać, które flawanole są odpowiedzialne za przyrost masy ciała, a które odpowiedzialne za obniżenie poziomu glukozy we krwi. Diety były zarówno wysoko, jak i niskotłuszczowe. Najbardziej skuteczne okazała się dieta o wysokiej zawartości tłuszczu wzbogacona o oligomery. Dała ona najlepsze w wyniki w kwestii utrzymania masy i poprawy poziomu glukozy. Na tej podstawie naukowcy wysunęli wniosek, iż oligomeryczne flawanole umieszczone w kakao wykazują największe zdolności do zapobiegania otyłości i wyrównywania poziomu glukozy. Ciągle trwają też badania, które mają potwierdzić pozytywny wpływ czekolady na zdrowie i stan naczyń, a w konsekwencji zapobieganie miażdżycy, a także fakt, iż gorąca czekolada może zapobiegać zaburzeniom pamięci. Sylwia Berdzik źródło: ScienceNews.pl

Przypisy