Dołącz do czytelników
Brak wyników

Jak przekonać mózg do zdrowego jedzenia?

Artykuł | 28 listopada 2014 |
120

Według naukowców możemy nauczyć nasz mózg preferować zdrowe posiłki od śmieciowego jedzenia. Wiele osób twierdzi, że trudno jest odzwyczaić się od sięgania po niezdrowe, przetworzone jedzenie, pełne konserwantów, cukru i tłuszczów. Wszyscy wiemy, że jedzenie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy, poprawia kondycję skóry oraz pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Niestety, jeśli chodzi o komponowanie codziennego jadłospisu, łatwiej powiedzieć niż zrobić.

Brokuły czy frytki?

Najnowsze badania wskazują jednak, że jest możliwe nauczyć nasz mózg, by preferował brokuły od smażonych frytek. Może to być mniej inwazyjna, alternatywne rozwiązanie dla operacji żołądka.

Badacze z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) przy Uniwersytecie Tufts oraz Massachusetts General Hospital postanowili sprawdzić, jak ludzie reagują na zdrowe jedzenie na przestrzeni czasu. Wykonano badanie rezonansu magnetycznego osób otyłych i z nadwagą obu płci po trwającym sześć miesięcy okresie próbowania różnych diet, w tym zdrowego programu odżywania.

Po okresie sześciu miesięcy okazało się, że część mózgu odpowiedzialna za procesy uczenia się i uzależnienia jest bardziej wrażliwa na jedzenie o niskiej zawartości kalorii.

Jak wyjaśnia współautor badań, operacje nie są rozwiązaniem problemu, bo mogą najwyżej zmniejszyć przyjemność czerpaną z jedzenia, zamiast sprawić, że zdrowe posiłki staną się bardziej atrakcyjne. Nasze badania dowodzą, że można nauczyć mózg preferować zdrowe jedzenie od niezdrowych posiłków. Badania rezonansu magnetycznego udowadniają, że mózg pełni w tym procesie kluczową rolę.

Zdrowe posiłki, które spożywali uczestnicy badań były bogate w błonnik i charakteryzowały się niskim indeksem glikemicznym. W miarę upływu czasu uczestnicy mieli coraz większą ochotę na zdrowe posiłki, a coraz mniejszą – na niezdrowe.

Zdrowy jadłospis może nie tylko wpłynąć na szczupłą sylwetkę i lepszą kondycję. Według badaczy poprawia także zdolności intelektualne, ciekawość świata i kreatywność. Zdrowe odżywianie pozytywnie wpływa na ciało i umysł, zwiększa energię, zapobiega wahaniom nastroju, reguluje wagę i wzmacnia kości.

Gabriela Będkowska źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy