Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

8 grudnia 2014

Jagody w walce z nadwagą i cukrzycą

173

Zespół hiszpańskich naukowców z Instytutu Zdrowia im. Karola III współpracujących z Ministerstwem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych donoszą o pozytywnym wpływie jagód na nadwagę oraz ryzyko cukrzycy.

POLECAMY

Jagody to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Dobrze znane są antyoksydacyjne właściwości jagód. Nasze babcie podawały je przy biegunce i zatruciach pokarmowych, obecnie często wykorzystywane są w produkcji kropli do oczu. Okazuje się, że to nie koniec zalet tych owoców.

Jagody i ich magiczny składnik

Za te właściwości odpowiada składnik o nazwie pterostilben. Oprócz jagód, zawierają go również winogrona, żurawina oraz orzeszki ziemne. To niezwykły element, który dzięki swoim właściwościom chemicznym i niewielkim rozmiarom okazał się już bronią przeciwko nowotworom. Potrafi ograniczyć możliwości komórek rakowych w produkowaniu energii niezbędnej im do przetrwania, a nawet przeniknąć do nich i  spowodować ich obumarcie. Najnowsze badania wykazują, że jest on również pomocny w gospodarce tłuszczowej organizmu.

Pterostilben w walce z kilogramami

Nie od dziś wiadomo, że osoby o zbyt wysokim wskaźniku masy ciała są w grupie ryzyka wielu chorób, które nie dotyczą osób o właściwej masie ciała. Dodatkowe kilogramy podwyższają ciśnienie, zwiększają ryzyko udaru, cukrzycy typu 2, nowotworów oraz chorób serca i układu krwionośnego. Wzrasta też prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2.

Działanie pterostilbenu jest dwojakie. Po pierwsze, zwiększa utlenianie tłuszczów wątrobie. Po drugie, redukuje syntezę tłuszczów w tkance tłuszczowej. Oba działania przyczyniają się do zmniejszenia masy ciała.

Nic nie zastąpi odpowiedniej diety oraz ćwiczeń, lecz wyniki badań są z pewnością sygnałem, że proces tracenia kilogramów może być ułatwiony. Jest to szczególnie dobra wiadomość dla osób z nadwagą, czy otyłych.

Uniknąć cukrzycy

Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna dotykająca coraz większej liczby osób. Czesto zaczyna się od tzw. insulinooporności – zmniejszonej wrażliwość tkanek ciała na insulinę. Początkowo trzustka prowadzi zwiększoną produkcję insuliny, jednak po jakimś czasie staje się ona niewystarczająca. Osoby dotknięte tym rodzajem cukrzycy posiadają zbyt wysoką ilość glukozy we krwi, która nieleczona może doprowadzić do uszkodzenia oczu, nerek, serca i układu nerwowego. Cukrzyca to choroba przewlekła, nieuleczalna, dlatego tak ważna jest jej prewencja.

Tu na odsiecz ponownie przychodzą jagody. Badania opublikowane w Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition wykazują, że prostilben wspomaga trzustkę w produkcji insuliny chroniąc ją przed uszkodzeniami po przyjęciu zbyt wysokiej ilości cukrów. Pozwala to na ustabilizowanie poziomu insuliny i sprawniejsze funkcjonowanie trzustki.

Potrzebne dalsze badania

Potwierdzone zostały właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwrakowe jagód. Ostatnie badania wykazują, że są one pomocne w traceniu tkanki tłuszczowej i zapobieganiu cukrzycy.

Mimo przeprowadzonych badań, wciąż potrzeba więcej informacji o wpływie jagód i prostilbenu na człowieka. Obiecujące rezultaty pozwalają mieć nadzieję na kolejne ważne dla naszego zdrowia odkrycia.

Agnieszka Muciek – Szewczyk źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy