Składniki (4 porcje)
4 duże jabłka (twarde)
1/2 szklanki rodzynek Kresto
POLECAMY
1/2 szklanki żurawiny Kresto
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
Dodatki
4 duże śliwki
1/2 szklanki świeżej żurawiny
1 łyżka miodu
gałązki rozmarynu do podania
Kruszonka
1/2 szklanki orzechów laskowych Kresto
50 g masła (miękkiego)
50 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
100 g mąki pszennej
Pieczone jabłka z kruszonką.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie
Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.
Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.
Osącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.
Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.
Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.
Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice