Jabłka pieczone pod kruszonką

Zdrowe przepisy

Święta tuż, tuż. Już za chwilę wnętrza naszych domów wypełni aromat pieczonego ciasta i cynamonu. W ten pełen magii klimat idealnie wpisuje się przepis na proste, smaczne i pełne walorów smakowych jabłka pieczone pod kruszonką. Smacznego!

Składniki (4 porcje)

4 duże jabłka (twarde)

1/2 szklanki rodzynek Kresto

POLECAMY

1/2 szklanki żurawiny Kresto

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki kardamonu

Dodatki

4 duże śliwki

1/2 szklanki świeżej żurawiny

1 łyżka miodu

gałązki rozmarynu do podania

Kruszonka

1/2 szklanki orzechów laskowych Kresto

50 g masła (miękkiego)

50 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack

100 g mąki pszennej

Pieczone jabłka z kruszonką.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Wykonanie

Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.

Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.

Osącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.

Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.

Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.

Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI