Szanowni Państwo, Informujemy, że w dniu 4 marca (piątek) 2016 roku w Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, przy ul. Przybyszewskiego 37, odbędzie się III Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka Gerontologiczna- wyzwania i szanse” Organizatorami wydarzenia są Pracownia Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej oraz Zakład Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Sesja I – Żywienie w normalnym starzeniu – wybrane problemy 9.10-9.40: Modulacja starzenia komórkowego przez nutraceutyki, prof. Ewa Sikora, Instytut Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego Polska Akademia Nauk 9.40-10.10: Rola składników zielonej herbaty w diecie osób starszych, dr hab. Anna Gramza-Michałowska, prof. nadzw; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 10.10-10.40: Smartfony, sensory, roboty… Czy nowoczesne technologie są przydatne w monitorowaniu sposobu żywienia osób starszych?, dr hab. Aleksandra Suwalska, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu 10:40-10.55: wykład sponsora Sesja II – Żywienie w patologicznym starzeniu – wybrane problemy 11.30-12.00: Dieta jako zagrożenie – interakcje leków z pożywieniem – zastosowanie w praktyce,prof. Katarzyna Wieczorowska-Tobis, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu 12.00-12.30: Fakty i mity o żywieniu w chorobach tarczycy u osób starszych, dr hab. Maciej Bączyk; Uniwersytet Medyczny w Poznaniu 12.30-13.00: Dieta ketogenna w chorobie Alzheimera – szansa czy złudzenie? dr hab. Dariusz Włodarek; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 13.00-13.15: wykład sponsora
POLECAMY