Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej zaprasza na wydarzenie „II Dni Świadomości Żywieniowej” w formie zdalnej na platformie MS TEAMS w dniach 18-25 kwietnia 2021 roku.
POLECAMY
Wydarzenie to będzie obejmować serię wykładów prowadzonych przez przedstawicieli Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie - Wydziału Nauki o Żywności, Wydziału Lekarskiego, Wydziału Nauk Ekonomicznych oraz Szkoły Zdrowia Publicznego a także specjaliści związani z żywieniem i dietetyką spoza UWM (m.in. z Olsztyńskiej Szkoły Wyższej, Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia).
Wydarzenie dotyczy żywienia człowieka, rozumianego z perspektywy specjalistów różnych dziedzin – technologów, żywieniowców, dietetyków, lekarzy, psychologów. Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie świadomości żywieniowej słuchaczy oraz wzajemna wymiana poglądów.
Każdy uczestnik bierny po wydarzeniu otrzyma certyfikat uczestnictwa.
Link do zapisów: https://forms.gle/geaaJeCpf5bfgGnu5
Wydarzenie jest bezpłatne
Zapraszamy uczniów, studentów i wszystkich innych, którzy chcą zdobyć nową wiedzę z zakresu żywienia i dietetyki.
Link do wydarzenia na facebooku: https://www.facebook.com/events/229580202210619
Nasz instagram: https://www.instagram.com/knzipz_uwm/
Probram:
18.04.2021 (niedziela)
14:00 "Mleko kobiece jest jak wino - im starsze tym lepsze" - traktat o przedłużonym karmieniu piersią dr n. kf., dr n. biol. Anna Malwina Kamelska-Sadowska
15:00 Czy przeciwutleniacze lepiej jeść, czy wypijać? dr hab. inż. Joanna Klepacka
16:00 Trendy konsumenckie i potrzeby współczesnego klienta mgr inż. Weronika Zduńczyk
17:00 Parówki - hit czy kit? dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła, prof. UWM
18:00 Mówimy jak jest - fakty i mity dietetyczne Weronika Marcinkowska, Szymon Jagłowski
19.04.2021 (poniedziałek)
14:00 Suplementy diety - co warto o nich wiedzieć dr inż. Marta Czarnowska-Kujawska
15:00 Dieta ketogenna w padaczkach lekoopornych - praktyczne podejście dr inż. Anna Hinburg, mgr Monika Szostek
16:00 Otyłość - choroba zależna od środowiska. Czy żyjemy w otoczeniu sprzyjającym otyłości? lek. Alicja Baska
17:00 IBS/SIBO - czy bakterie rzeczywiście nami rządzą? mgr inż. Małgorzata Frajberg
18:00 Nie tylko anoreksja i bulimia są problemem - czyli o niespecyficznych zaburzeniach odżywiania Karolina Balcerczyk
19:00 Czy oferowana żywność jest bezpieczna dla naszego zdrowia? dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM
20.04.2021 (wtorek)
15:00 Znaczenie aktywności fizycznej w zdrowym stylu życia Marta Kaczmarczyk
16:00 Jedzenie intuicyjne, czyli jak pożegnać się z dietami dr inż. Katarzyna Boradyn
17:00 Nadać sens nauce. Od wyników badań do chwytliwych nagłówków dr inż. Katarzyna Janiszewska
18:00 Cynk, witamina C, D i K w żywności oraz ich rola w odpowiedzi immunologicznej na infekcje wirusowe dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska
19:00 Biologicznie aktywne peptydy w żywności funkcjonalnej dr inż. Damir Mogut
21.04.2021 (środa)
15:00 Wchłanianie, metabolizm i wpływ na organizm człowieka kwasów omega 3 i 6 dr inż. Tomasz Sawicki
16:00 Alergia a nietolerancja pokarmowa. Dieta eliminacyjna w alergii dr inż. Ewa Niedźwiedzka
17:00 Przed, w trakcie, po - jak powinien odżywiać się biegacz? dr Tomasz Wierzejski
18:00 Nawyki żywieniowe - jak znaleźć motywację do trwałej zmiany? Aneta Dąbrowska
19:00 Konopie siewne jako źródło składników biologicznie aktywnych dr inż. Grzegorz Dąbrowski
22.04.2021 (czwartek)
14:00 Polskie 'superfruits' jako źródło substancji prozdrowotnych dr inż. Justyna Bojarska
15:00 Aromat produktów spożywczych - od podejścia analitycznego po wybory konsumenta dr Małgorzata Starowicz
16:00 Dieta planetarna dr inż. Małgorzata Kuśmierczyk
17:00 Zdrowie hormonalne kobiet: Jak zadbać o siebie w Zespole Policystycznych Jajników? Wiktoria Stepnowska
18:00 Jaką rybę podać na obiad? dr inż. Katarzyna Tkacz
19:00 Ograniczenia strat żywności; możliwości zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych dr hab. Danuta Jaworska, prof. SGGW
23.04.2021 (piątek)
15:00 Czy dieta jest kluczem do zdrowia w dobie chorób cywilizacyjnych XXI wieku? dr inż. Małgorzata Anna Słowińska
16:00 Biologicznie aktywne składniki mleka kobiecego i ich wpływ na kształtowanie się zdrowia dziecka mgr inż. Aleksandra Purkiewicz
17:00 Wczesnodziecięce zaburzenia odżywiania dr n. med. Kamila Julia Regin
18:00 Jogurt- smaczny, odżywczy i wygodny dr inż. Maria Baranowska
19:00 Mięso z probówki dr hab. Magdalena Kowalik
24.04.2021 (sobota)
14:00 Czy My naprawdę marnujemy tyle jedzenia? Paulina Prostko
15:00 Dieta w łuszczycy dr hab. n. med. Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, prof. UWM
16:00 Żywienie i suplementacja w łuszczycy - praktyczne podejście lic. Wioletta Michałowska
17:00 Czy dieta karmiącej piersią wpływa na skład mleka? mgr inż. Anna Szymska
18:00 Czy słodycze mogą być elementem zdrowej diety? Wiktoria Dąbrowska
19:00 Tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie - aspekty technologiczne dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM
25.04.2021 (niedziela)
14:00 Jak powstaje wino? mgr inż. Natalia Marat
15:00 Mikrobiologiczne zatrucia pokarmowe mgr inż. Joanna Gajewska
16:00 Jak wzmocnić układ immunologiczny? O wpływie diety i suplementacji na odporność organizmu inż. Karolina Lisińska
17:00 Żywność ekologiczna, tradycyjna, regionalna. Ochrona i gwarancja autentyczności, korzyści z uwzględnienia w diecie prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska
18:00 Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji Kortosfera miejscem budowania świadomości żywieniowej Wioletta Śląska-Zyśk
19:00 PRO- czy PRE- biotyki? A może synbiotyki? Znaczenie fermentowanych produktów spożywczych w diecie