„II Dni Świadomości Żywieniowej”

Konferencje, kongresy, szkolenia Polecamy

18-25 kwietnia 2021 roku - online!

Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej zaprasza na wydarzenie „II Dni Świadomości Żywieniowej” w formie zdalnej na platformie MS TEAMS w dniach 18-25 kwietnia 2021 roku.

POLECAMY

Wydarzenie to będzie obejmować serię wykładów prowadzonych przez przedstawicieli Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie - Wydziału Nauki o Żywności, Wydziału Lekarskiego, Wydziału Nauk Ekonomicznych oraz Szkoły Zdrowia Publicznego a także specjaliści związani z żywieniem i dietetyką spoza UWM (m.in. z Olsztyńskiej Szkoły Wyższej, Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia).

Wydarzenie dotyczy żywienia człowieka, rozumianego z perspektywy specjalistów różnych dziedzin – technologów, żywieniowców, dietetyków, lekarzy, psychologów. Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie świadomości żywieniowej słuchaczy oraz wzajemna wymiana poglądów.

Każdy uczestnik bierny po wydarzeniu otrzyma certyfikat uczestnictwa.

Link do zapisów: https://forms.gle/geaaJeCpf5bfgGnu5

Wydarzenie jest bezpłatne

Zapraszamy uczniów, studentów i wszystkich innych, którzy chcą zdobyć nową wiedzę z zakresu żywienia i dietetyki.

Link do wydarzenia na facebooku: https://www.facebook.com/events/229580202210619

Nasz instagram: https://www.instagram.com/knzipz_uwm/

 

Probram:

18.04.2021 (niedziela)

14:00  "Mleko kobiece jest jak wino - im starsze tym lepsze" - traktat o przedłużonym karmieniu piersią dr n. kf., dr n. biol. Anna Malwina Kamelska-Sadowska

15:00  Czy przeciwutleniacze lepiej jeść, czy wypijać? dr hab. inż. Joanna Klepacka

16:00  Trendy konsumenckie i potrzeby współczesnego klienta mgr inż. Weronika Zduńczyk

17:00  Parówki - hit czy kit? dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła, prof. UWM

18:00  Mówimy jak jest - fakty i mity dietetyczne Weronika Marcinkowska, Szymon Jagłowski

 

19.04.2021 (poniedziałek)

14:00  Suplementy diety - co warto o nich wiedzieć dr inż. Marta Czarnowska-Kujawska

15:00  Dieta ketogenna w padaczkach lekoopornych - praktyczne podejście dr inż. Anna Hinburg, mgr Monika Szostek

16:00  Otyłość - choroba zależna od środowiska. Czy żyjemy w otoczeniu sprzyjającym otyłości? lek. Alicja Baska

17:00 IBS/SIBO - czy bakterie rzeczywiście nami rządzą? mgr inż. Małgorzata Frajberg

18:00  Nie tylko anoreksja i bulimia są problemem - czyli o niespecyficznych zaburzeniach odżywiania Karolina Balcerczyk

19:00  Czy oferowana żywność jest bezpieczna dla naszego zdrowia? dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM

 

20.04.2021 (wtorek)

15:00  Znaczenie aktywności fizycznej w zdrowym stylu życia Marta Kaczmarczyk

16:00  Jedzenie intuicyjne, czyli jak pożegnać się z dietami dr inż. Katarzyna Boradyn

17:00  Nadać sens nauce. Od wyników badań do chwytliwych nagłówków dr inż. Katarzyna Janiszewska

18:00  Cynk, witamina C, D i K w żywności oraz ich rola w odpowiedzi immunologicznej na infekcje wirusowe dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska

19:00  Biologicznie aktywne peptydy w żywności funkcjonalnej dr inż. Damir Mogut

 

21.04.2021 (środa)

15:00  Wchłanianie, metabolizm i wpływ na organizm człowieka kwasów omega 3 i 6 dr inż. Tomasz Sawicki

16:00  Alergia a nietolerancja pokarmowa. Dieta eliminacyjna w alergii dr inż. Ewa Niedźwiedzka

17:00  Przed, w trakcie, po - jak powinien odżywiać się biegacz? dr Tomasz Wierzejski

18:00  Nawyki żywieniowe - jak znaleźć motywację do trwałej zmiany? Aneta Dąbrowska

19:00 Konopie siewne jako źródło składników biologicznie aktywnych dr inż. Grzegorz Dąbrowski

 

22.04.2021 (czwartek)

14:00  Polskie 'superfruits' jako źródło substancji prozdrowotnych dr inż. Justyna Bojarska

15:00  Aromat produktów spożywczych - od podejścia analitycznego po wybory konsumenta dr Małgorzata Starowicz

16:00  Dieta planetarna dr inż. Małgorzata Kuśmierczyk

17:00  Zdrowie hormonalne kobiet: Jak zadbać o siebie w Zespole Policystycznych Jajników? Wiktoria Stepnowska

18:00  Jaką rybę podać na obiad? dr inż. Katarzyna Tkacz

19:00  Ograniczenia strat żywności; możliwości zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych dr hab. Danuta Jaworska, prof. SGGW

 

23.04.2021 (piątek)

15:00  Czy dieta jest kluczem do zdrowia w dobie chorób cywilizacyjnych XXI wieku? dr inż. Małgorzata Anna Słowińska

16:00  Biologicznie aktywne składniki mleka kobiecego i ich wpływ na kształtowanie się zdrowia dziecka mgr inż. Aleksandra Purkiewicz

17:00  Wczesnodziecięce zaburzenia odżywiania dr n. med. Kamila Julia Regin

18:00  Jogurt- smaczny, odżywczy i wygodny dr inż. Maria Baranowska

19:00  Mięso z probówki dr hab. Magdalena Kowalik

 

24.04.2021 (sobota)

14:00  Czy My naprawdę marnujemy tyle jedzenia? Paulina Prostko

15:00  Dieta w łuszczycy dr hab. n. med. Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, prof. UWM

16:00  Żywienie i suplementacja w łuszczycy - praktyczne podejście lic. Wioletta Michałowska

17:00  Czy dieta karmiącej piersią wpływa na skład mleka? mgr inż. Anna Szymska

18:00  Czy słodycze mogą być elementem zdrowej diety? Wiktoria Dąbrowska

19:00  Tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie - aspekty technologiczne dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM

 

25.04.2021 (niedziela)

14:00  Jak powstaje wino? mgr inż. Natalia Marat

15:00  Mikrobiologiczne zatrucia pokarmowe mgr inż. Joanna Gajewska    

16:00  Jak wzmocnić układ immunologiczny? O wpływie diety i suplementacji na odporność organizmu inż. Karolina Lisińska

17:00  Żywność ekologiczna, tradycyjna, regionalna. Ochrona i gwarancja autentyczności, korzyści z uwzględnienia w diecie prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska

18:00  Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji Kortosfera miejscem budowania świadomości żywieniowej Wioletta Śląska-Zyśk

19:00  PRO- czy PRE- biotyki? A może synbiotyki? Znaczenie fermentowanych produktów spożywczych w diecie

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI