Dołącz do czytelników
Brak wyników

Hiszpańska uczta z ryżem do paelli marki Halina

Artykuł | 28 czerwca 2016 |
166
Z wakacyjnych wyjazdów przywozimy pamiątki, wspomnienia i… przepisy. Jeśli marzy nam się ciepły klimat słonecznej Hiszpanii możemy przywołać go przygotowując pyszną paellę. Dzięki stworzonemu specjalnie z myślą o tym daniu - ryżowi marki Halina, smak Hiszpanii możemy poczuć w swoim domu zarówno latem, jak i w chłodniejsze dni. Rodem z Hiszpanii Paella jest tradycjną hiszpańską potrawą, która znana jest na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak składa się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym gorszkiem). W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka. Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdzać do Hiszpanii. W ofercie marki Halina znajdziemy bowiem nową pozycję – specjalny ryż do paelli. Produkt bogaty jest w węglowodany złożone dodające energii oraz stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza oraz cynku. Ryż zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Jest również wyjątkowo prosty w przygotowaniu, dzięki czemu paella z jego użyciem to gwarancja pysznego i szybkiego obiadu. Przepis na hiszpańską paellę Składniki: • 20 dag ryżu do paelli marki Halina • cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki oliwy • 2 szklanki bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza • 40 dag mrożonych krewetek • cytryna • 15 dag mrożonego groszku • łyżka masła • nitka szafranu • pęczek natki • sól, pieprz Przygotowanie: • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu. • Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut. • Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gotową paellę posypać natką. Smacznego! Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k. Produkt: Ryż do paelli marki Halina Gramatura : 300 g Cena detaliczna: ok. 3,49 zł Więcej informacji udziela: Natalia Wisłowska FlyPR tel.: (+48) 730 121 885, (+48) 533 790 909 natalia.wislowska@flypr.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.) ul. Wiertnicza 70 02-952 Warszawa, Polska tel. : 022 651 79 04 do 07 fax.: 022 651 79 09 e-mail: sawex@sawexpl.com

Przypisy