Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, astmy, alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu. Nie ma czasu do stracenia. Musimy działać!
Na szczęście istnieje jedzenie, które ma dobroczynny wpływ na naszą duszę, a także na środowisko, zrównoważoną produkcję żywności, dobro zwierząt oraz na nasze serce i resztę organizmu.
POLECAMY
Autorzy książki dzielą się poradami, co jeść, żeby lepiej się czuć. Przekazują najnowszą wiedzę, podpierają dowodami naukowymi istnienie związku między florą jelitową a mózgiem, a dzięki masie smacznych przepisów podpowiadają, jak zastosować ją w praktyce. Przekonują, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co najsmaczniejsze, lecz także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska. Od spożywanych przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja planety.
To książka dla każdego, kto rozumie, że ciało i umysł są ze sobą połączone oraz że dieta i flora bakteryjna mają dla nich obu decydujące znaczenie.
- Jak bakterie jelitowe wpływają na uczucia?
- Czym jest żywienie spersonalizowane?
- Co daje mindful eating?
- Na czym polega psychobiotyczny kurs gotowania?
Ta książka jest też dla tych, którzy zastanawiają się: co mam robić na co dzień, gdy w kuchni panuje chaos, a dzieci chcą jeść?