Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

10 grudnia 2019

Gulasz dyniowo-mięsny z kaszą kuskus

180

Znalezienie pomysłu na dania obiadowe z reguły sprawia nam największą trudność. Wymaga się od nich, aby były pożywne, lekkostrawne, a jednocześnie na tyle sycące, aby zapewniały energię na resztę dnia. Jak połączyć te wszystkie właściwości, bez konieczności przygotowywania wielu potraw? Dobrym pomysłem jest gulasz mięsno-warzywny z dodatkiem kaszy. W ten sposób zyskujemy prosty posiłek dostarczający wszystkich niezbędnych składników.

 

POLECAMY

Sposób na pożywny i zbilansowany  posiłek

Fot. Mama i ja

Składniki (4 porcje):

⁃           3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej

⁃           1 duża czerwona papryka

⁃           400 g piersi indyka

⁃           1 duży pomidor

⁃           2 cebule szalotki

⁃           2 ząbki czosnku

⁃           1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

⁃           1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)

⁃           1/2 łyżeczki otartej cytryny

⁃           sól, pieprz

⁃           olej

⁃           3/4 szklanki wody Mama i ja

Dodatkowo:

⁃           brokuł

⁃           1 szklanka kaszy kuskus

⁃           woda Mama i ja

⁃           szczypiorek

Wykonanie:

1.   Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2.   Indyka myjemy i kroimy w nieco większą kostkę.

3.   Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i dodajemy przygotowane przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

4.   Rozgrzewamy patelnię, a następnie wykładamy na nią zawartość miski. Całość smażymy około 5 minut, często mieszając.

5.   Następnie dodajemy dynię i wodę, nadal mieszając. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 5 minut.

6.   Po upływie tego czasu dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.

7.   Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku.

8.   Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń producenta. Brokuł gotujemy na parze. Tak przygotowane składniki wykładamy na talerz i podajemy wraz z gulaszem.

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł    

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Firma WOSANA S.A., jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom -  Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą EN ISO 22000: 2005. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

Przypisy