Dołącz do czytelników
Brak wyników

Gotowanie w domu jest zdrowsze!

Artykuł | 1 grudnia 2014 |
125

Z najnowszych badań przeprowadzonych przez Instytut Bloomberg w Katedrze Polityki Zdrowotnej i Zarządzania w Baltimore wynika, że ludzie, którzy gotują samodzielnie jedzą zdrowiej i spożywają mniej kalorii niż osoby opierające swoją dietę na gotowych posiłkach.

Domowe potrawy zamiast fast foodów

Według Julii A. Wolfson, będącej główną autorką omawianych badań, ludzie gotujący większość posiłków w domu, spożywają mniej węglowodanów, cukrów i tłuszczów niż ci, którzy unikają samodzielnego gotowania. Wolfson przedstawiła swoje rozważania na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego w Nowym Orleanie. Badania zostaną również opublikowane w popularnym czasopiśmie Public Health Nutrition.

Julia A. Wolfson i jej asystentka Sara N. Bleich analizowały dane z lat 2007-2010, oparte na podstawie zachowań 9000 pełnoletnich ankietowanych. Uczestnikom badań zadano szereg szczegółowych pytań dotyczących m.in. codziennych nawyków żywieniowych, a także intensywności spożywania tzw. śmieciowego jedzenia. Naukowcy odkryli, że 8% dorosłych samodzielnie gotuje obiad tylko raz w tygodniu, zaś czterdzieści osiem procent przygotowuje je średnio od sześciu do siedmiu razy w tygodniu. Na podstawie szczegółowych badań naukowcy udowodnili, iż osoby gotujące samodzielnie w domu coraz częściej unikają potraw mrożonych oraz popularnych fast foodów.

Wyzwanie współczesnego świata

- Otyłość jest aktualnie problemem odczuwalnym w skali globalnej. Prowadzi ona do poważnych zaburzeń zdrowotnych w tym cukrzycy, nadciśnienia oraz chorób serca - podkreśla dr Wolfson. - Dowody wskazują na to, iż ludzie, którzy gotują sami w domu jedzą zdrowiej, dlatego kolejnym ważnym krokiem jest rozpoczęcie edukacji społecznej na temat korzyści płynących ze spożywania domowych potraw. Swoimi ostatnimi badaniami chcielibyśmy nakreślić wstępną strategię działań, zachęcającą wszystkich do częstszego i samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków.

Wolfson podkreśla, iż nie ma jednego skutecznego rozwiązania dla wszystkich. Czas i ograniczenia finansowe stanowią oczywiście coraz częstsze bariery oddzielające nas od zdrowego trybu życia, jednak istnieją na to pewne sposoby. Osoby, które gotują rzadko mogą korzystać z ogólnodostępnych kursów gotowania, szkoleń, a nawet lekcji ukazujących, jak skutecznie poruszać się po sklepie spożywczym lub odczytać liczbę kalorii zawartą w potrawach serwowanych w restauracjach.

Mateusz Demski źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy