Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

7 lipca 2014

Gorzka czekolada pomaga ludziom z chorobą tętnic obwodowych

268

Liczne badania sugerują, że jedzona z umiarem, ciemna czekolada jest dobra dla naszego zdrowia. Teraz, nowe badanie opublikowane w Journal of American Heart Association dostarcza na to nowych dowodów. Wyniki sugerują, że czekolada może pomóc w zwiększeniu dystansu spacerowego dla osób z chorobą tętnic obwodowych. Choroba tętnic obwodowych (PAD) dotyka ponad 8 milionów ludzi w USA. Charakteryzuje się zwężeniem tętnic obwodowych i zmniejszonym przepływem krwi do żołądka, ramion, głowy i również nóg. Skurcze, ból i zmęczenie w mięśniach nóg oraz bioder podczas chodzenia lub wchodzenia po schodach są najczęstszymi objawami PAD, co oznacza, że wielu pacjentów nie jest w stanie chodzić przez dłuższy czas bez odpoczynku. Wcześniejsze badania wykazały, że ciemna czekolada oferuje korzyści sercowo-naczyniowe. Wcześniej w tym roku, Medical News Today informował o opublikowanych badaniach w FASEB Jorunal, które ujawniły, że może czekolada zmniejsza ryzyko miażdżycy i twardnienia tętnic. W tym badaniu, zespół badawczy pod kierownictwem dr. Lorenzo Loffedo z University La Sapinze w Rzymie, chciał zobaczyć, czy ciemna czekolada może poprawić mobilność ludzi z PAD. Dr Loffredo i jego zespół, zaangażowali 20 uczestników – 14 mężczyzn i 6 kobiet – którzy cierpieli na PAD. Uczestniczy musieli dostarczyć próbki krwi i przejść serię testów chodzenia na bieżni w ciągu 2 dni. W pierwszym dniu uczestników poproszono o to, by chodzili na bieżni tak długo, ile będą potrafili, podczas gdy badacze będą mierzyli czas i odległość. Następnie, uczestnikom podano 40 g gorzkiej czekolady do jedzenia (rozmiar standardowej czekolady) a 2 godziny później, szli po bieżni ponownie. Ten sam system został powtórzony na drugi dzień, ale użytkownicy otrzymali 40 g mlecznej czekolady zamiast gorzkiej. Wyniki badania wykazały, że gdy użytkownicy jedli ciemna czekoladę, byli w stanie chodzić średnio 17 sekund dłużej i prawie 12 metrów dalej, niż przy zjedzeniu czekolady mlecznej. Naukowcy stawiają hipotezę, że zwiększony czas i odłegłośc spaceru po spożyciu ciemnej czekolady może mieć coś wspólnego z polifenolami, które są typem przeciwutleniacza. Badacze zwracają uwagę, że ciemna czekolada miała zawartość kakao na poziomie 82%, co oznacza, że jest znacznie bogatsza w polifenole niż czekolada mleczna, której zawartość kakao wynosi 35%. Zespół twierdzi, że po tym, jak uczestnicy jedli ciemną czekoladę, mieli większy poziom tlenku azotu we krwi – związane jest to z poprawą przepływu krwi – i zmniejszyło to biochemiczne oznaki stresu oksydacyjnego, co jak twierdzą naukowcy, może poprawić zdolność chodzenia. Na podstawie tych ustaleń, starszy autor badania dr Francesco Violi, również z Uniwersytetu La Sapineza w Rzymie, mówi, że produkty bogate w polifenole odżywcze mogą stanowić nową strategię terapeutyczną, która będzie miała przeciwdziałania powikłań sercowo naczyniowych. Naukowcy przyznają, że ich wyniki są w pewnym stopniu ograniczone. Na przykład, że nie ma grupy placebo w badaniu, a pacjenci byli świadomi rodzaju czekolady, jakie były im podane. Niektórzy twierdzą, że to właśnie mogło mieć wpływ na wyniki. Doszli więc do wniosku, że dalsze badania wykonane w celu potwierdzenia i uzasadnienia wyników, powinny być „interpretowane z ostrożnością”. źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy