Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

2 czerwca 2015

GDA Wskazane Dzienne Spożycie.

0 22
GDA Wskazane Dzienne Spożycie.   Co to jest i do czego służy GDA? Wskazane Dzienne Spożycie GDA (Guideline Daily Amounts, GDA)  jest to nowe oznaczenie graficzne wartości odżywczej danego produktu i wskazuje wartości poziomu spożycia energii i poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie. Obliczone zostało przez naukowców dla zdrowej osoby dorosłej o prawidłowej masie ciała i przeciętnym poziomie aktywności fizycznej. Jest to narzędzie umożliwiające sprawne bilansowanie codziennego spożycia pod względem energetycznym, jak również wartości odżywczej. Z jednej strony pozwala na szacunkowe określenie wielkości zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, a z drugiej umożliwia pokrycie tego zapotrzebowania poprzez wybór i spożycie porcji danego produktu lub danej potrawy. Dzięki podaniu informacji o zawartości składników odżywczych, która wyrażona jest  w procentach, konsument od razu otrzymuje informację, jaką część jego GDA pokryje porcja produktu żywnościowego lub napoju, którą zamierza spożyć. Stosowana forma oznaczenia wartości odżywczej w formie graficznej jest bardziej czytelna i użyteczna w praktyce w porównaniu z formą tabelaryczną, w której wartość odżywcza podawana jest na100 g produktu. Znacznie utrudnia to szybką interpretację, szczególnie jeśli zwyczajowa porcja spożywanego produktu jest znacznie mniejsza lub znacznie większa, a dodatkowo konsument ma mało czasu na wybór produktu (np. podczas robienia zakupów). GDA jest przeliczone dla porcji produktu, dodatkowo informuje o tym, w jakim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na dany składnik odżywczy czy energię.   Jak interpretować informację GDA na opakowaniu?           rycina z www.pfpz.pl   Powyższe oznaczenie graficzne informuje, że 250 ml produktu dostarcza:
  • 140 kilokalorii, co stanowi 7 % wartości energetycznej Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA), przy czym dzienne zapotrzebowanie energetyczne (kcal) przyjęto na poziomie 2000kcal.
  • 3 gcukrów, co stanowi 3 % Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla cukrów, przy czym GDA dla cukrów przyjęto na poziomie90 g.
  • 1 gtłuszczu,  co stanowi 1 % Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla  tłuszczu, przy czym GDA dla tłuszczu przyjęto na poziomie70 g.
  • 0,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych, co stanowi 1 % Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla nasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym przyjęto GDA na poziomie20 g.
  • 0,1 gsodu, co stanowi 4 % Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla sodu, przy czy, przyjęto GDA dla sodu, na poziomie nie więcej niż6 g.
Wartość GDA zależy od wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej, stanu zdrowia. Z uwagi na to, że wzorcowym konsumentem, dla którego wyliczona GDA jest w tym wypadku przeciętna kobieta, to szczególną uwagę, na kierowane się oznakowaniem GDA przy doborze produktów i bilansowaniu codziennego jadłospisu, należy zwrócić w przypadku mężczyzn, małych dzieci, młodzież w okresie dojrzewania, kobiet w II i III trymestrze ciąży oraz karmiących, osób o zwiększonej aktywności fizycznej. W tym wypadku pokrycie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze może być niewystarczające lub przekraczać zapotrzebowanie, jak to ma miejsce w odniesieniu do małych dzieci. Stąd też GDA powinno być traktowane wyłącznie jako forma wskazówki. Szczególną uwagę zwrócić na produkty, na których podana jest wartość GDA tylko w odniesieniu do energii (kaloryczności). W tym wypadku GDA informuje w jakim stopniu dany produkt pokrywa dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Dla odpowiedniego zbilansowania jadłospisu pod względem wartości odżywczej, nie wystarczy jednak kierować się tylko tym wskaźnikiem. Może okazać się, że mimo iż dostarczona została odpowiednia ilość energii w danym posiłku, jego wartość odżywcza była niewystarczająca. Szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość cukrów, tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych  nasyconych oraz soli i nie przekraczać ich spożycia. GDA dla producentów. Polska Federacja Producentów Żywności Zawiązek Pracodawców jest odpowiedzialna za wprowadzanie Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywcza GDA w Polsce. Inicjatywa ta wykracza poza wymagania stawiane w regulacjach prawnych, co do informacji odnośnie wartości energetycznej i odżywczej zawartej na etykietach produktu i ma charakter dobrowolny.  Popieranie i wprowadzanie systemu znakowania informacjami o GDA przez producentów żywności przyczynia się do polepszenia komunikacji z konsumentem, jak również pośrednio do zahamowania niekorzystnych trendów zdrowotnych związanych z nadwagą i otyłością. Tylko łatwo dostępne i zrozumiałe dla konsumenta informacje żywieniowe umożliwią mu podejmowanie samodzielnych i świadomych wyborów odnośnie diety i stylu życia, jak również przełożą się na większą popularność oznaczonego za pomocą GDA  produktu.   Mgr Monik Frank – Dietetyk z Poradni Mój Dietetyk.

Przypisy