Frytki z warzyw korzeniowych z curry

Zdrowe przepisy

Frytki kocha niemal każdy! Dzięki łatwości przygotowania, chrupiącej i aromatycznej skórce oraz miękkiemu środkowi, przekąska w szybki sposób potwierdza sentencję, iż piękno tkwi w prostocie. Choć frytki najczęściej stanowią dodatek do potraw pieczonych czy smażonych tj. mięso, sery czy ryby, doskonale smakują również solo, z dodatkiem ulubionego sosu – na przykład Sosu do Frytek Curry od Roleski.

Pomimo popularności i uwielbienia dla tradycyjnej, ziemniaczanej wersji frytek, wielu smakoszy poszukuje zamienników dla składników swoich ulubionych potraw. W tym wypadku warzywa takie jak marchew, pietruszka czy buraki stają się doskonałą alternatywą dla ziemniaków i równie idealnie spełnią się jako chrupiące frytki. Aby danie było zdrowe i mniej kaloryczne, zamiast smażenia na głębokim tłuszczu, warto wybrać pieczenie w piekarniku – dzięki temu nasze frytki będą smaczne i chrupiące. Co więcej, warto postawić na dodatek w postaci sosu czy dipu – na przykład Sosu do Frytek Curry od Roleski. Nie zawiera on glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu, a dzięki perfekcyjnie połączonym składnikom, charakterystycznej kwaskowości octu i aromatycznej mieszance przypraw curry, komponuje się doskonale zarówno z tradycyjnymi frytkami z ziemniaków, jak i warzyw korzeniowych.

POLECAMY

Składniki (4 porcje frytek) :

◦  4 duże marchewki

◦  2 duże pietruszki

◦  2 duże buraki

◦  kilka łyżek oliwy z oliwek

◦  2 łyżki przyprawy curry w proszku

◦  1 łyżeczka kuminu

◦  sól, pieprz

◦  Sos Street Food do Frytek Curry Roleski

◦  posiekana natka pietruszki

Przygotowanie :

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

2. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

3. Umyte warzywa dokładnie kroimy w paski w kształcie frytek, przekładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę, doprawiamy curry, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.

3. Frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.

4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz zarumienione.

 5. Doprawiamy solą morską, posypujemy natką pietruszki i podajemy z Sosem Street Food do Frytek Curry Roleski Smacznego!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI