Food Forum objęło patronat nad książką: Dieta bezglutenowa:co wybrać?, autorstwa Krystyny Iwanow, Wojciecha Kłys, Hanny Kunachowicz Niezbędna w celiakii. Skuteczna w alergii na gluten oraz innych chorobach wywoływanych przez to białko. I modna: wdrażana coraz częściej bez przesłanek zdrowotnych. Dieta bezglutenowa ? metoda leczenia, ognisko dyskusji, przedmiot pytań. Oto odpowiedzi na te pytania. Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: · właściwości glutenu · zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych · wartość odżywczą produktów bezglutenowych · wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych · praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych · aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo. Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu). Książkę wydało Wydawnictwo Lekarskie PZWL . Więcej informacji pod linkiem ://www.wydawnictwopzwl.pl/dla-poloznych/zywieniedietetyka/prd,dieta-bezglutenowa-co-wybrac,rid,252989.html
POLECAMY