Składniki (2 porcje):
150 g miksu sałat
POLECAMY
150–200 g polędwiczki z indyka
2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
1 łyżka kaparów
1 średnia marchewka
1/2 małej cebuli
garść pomidorów koktajlowych
2 łyżki kiełków
grzanki razowe
Marynata:
1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka oleju Rapso
2–3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice