Fit sałatka z grillowanym indykiem

Zdrowe przepisy Na czasie

Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały.

Składniki (2 porcje):

150 g miksu sałat

POLECAMY

150–200 g polędwiczki z indyka

2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)

1 łyżka kaparów

1 średnia marchewka

1/2 małej cebuli

garść pomidorów koktajlowych

2 łyżki kiełków

grzanki razowe

Marynata:

1 sok ze średniej wielkości pomarańczy

1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

1 łyżka oleju Rapso

2–3 ząbki czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.

Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

Po  upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

Marchew,  pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.

Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI