Dołącz do czytelników
Brak wyników

Świąteczne przepisy

17 grudnia 2020

NR 6 (Grudzień 2020)

Filet z karpia z ziemniakami purée, z kapustą z grzybami w sosie rybno-maślanym

0 277

Składniki:

POLECAMY

  • karp 300 g
  • ziemniaki 200 g
  • kapusta 200 g
  • podgrzybek suszony 30 g
  • cebula 30 g
  • masło 50 g
  • mleko 30 ml
  • olej 30 ml
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Filet z karpia oczyścić z łusek, osuszyć i cieniutko nakroić cały filet od strony mięsa w cieniutkie paseczki, tak by nie przekroić skóry. Ta czynność spowoduje, że w czasie smażenia ości się rozpuszczają. Następnie solimy i pieprzymy. Jeśli karp jest dość mulisty, możemy na ok. 2 h przed smażeniem obsypać go cienko pokrojoną cebulą, w ten sposób pozbędziemy się mulistego posmaku ryby.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, to należy ją przepłukać. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy naszą kapustę i podlewamy wodą, by się dusiła. W międzyczasie namaczamy grzy...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy