Składniki:
POLECAMY
- karp 300 g
- ziemniaki 200 g
- kapusta 200 g
- podgrzybek suszony 30 g
- cebula 30 g
- masło 50 g
- mleko 30 ml
- olej 30 ml
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Filet z karpia oczyścić z łusek, osuszyć i cieniutko nakroić cały filet od strony mięsa w cieniutkie paseczki, tak by nie przekroić skóry. Ta czynność spowoduje, że w czasie smażenia ości się rozpuszczają. Następnie solimy i pieprzymy. Jeśli karp jest dość mulisty, możemy na ok. 2 h przed smażeniem obsypać go cienko pokrojoną cebulą, w ten sposób pozbędziemy się mulistego posmaku ryby.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, to należy ją przepłukać. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy naszą kapustę i podlewamy wodą, by się dusiła. W międzyczasie namaczamy grzy...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!