Falafele można jeść solo lub z frytkami i dodatkami surówek. Mogą być również podane jako dodatek do pity czy hummusu. To danie może posmakować nie tylko weganom i wegetarianom, ale i miłośnikom mięsa, którzy szukają ciekawej alternatywy i bezmięsnego źródła białka. Aby podkreślić smak naszego dania, warto dodać do niego sałatkę ze świeżych warzyw oraz aromatyczny Sos Ogórkowy Street Food Roleski.
POLECAMY
Ten mariaż relishu z ogórków konserwowych i kremowego majonezu z dodatkiem musztardy to prawdziwa uczta smaków. Został on wyprodukowany na bazie przepisu prosto z San Francisco.
Falafele z sosem Roleski Street Food ogórkowy
Składniki:
- 300 gramów suchej ciecierzycy
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- mix sałat
- 1 czerwona cebula
- 2 kiszone ogórki
- 4 suszone pomidory
- wędzony twaróg
- pietruszka
- olej do smażenia
- przyprawy: cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól, pieprz
- sos Roleski – Street Food Ogórkowy
Sos Ogórkowy Roleski
Przygotowanie:
Ciecierzycę płuczemy, aż woda będzie idealnie czysta, następnie zostawiamy namoczoną na całą noc z łyżką sody oczyszczonej.
Po minimum 10 godzinach odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Na koniec wsypujemy garstkę posiekanej pietruszki.
Masę formujemy w kulki wielkości piłeczek golfowych i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju roślinnym tak, aby całe były zanurzone.
Osobno w misce przygotowujemy nasz ulubiony mix sałat z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ogórkami kiszonymi wraz z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.
Na talerzu układamy po 3 falafele, posypujemy wędzonym twarogiem i polewamy sosem ogórkowym Roleski z linii Street food.