Falafele z sosem Ogórkowym od Roleski

Zdrowe przepisy

Falafele to idealny wybór dla wszystkich miłośników bezmięsnych potraw typu street food. Są to zmielone ziarna ciecierzycy, które po wcześniejszym ugotowaniu formujemy w kuleczki i smażymy na oleju – zupełnie tak, jak tradycyjne kotlety. Najczęściej są one doprawione czosnkiem, natką, kolendrą i kuminem. Falafele pochodzą z krajów arabskich, jednak są coraz popularniejszym daniem serwowanym niemal na całym świecie. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i Sosu Ogórkowego Street Food Roleski.

Falafele można jeść solo lub z frytkami i dodatkami surówek. Mogą być również podane jako dodatek do pity czy hummusu. To danie może posmakować nie tylko weganom i wegetarianom, ale i miłośnikom mięsa, którzy szukają ciekawej alternatywy i bezmięsnego źródła białka. Aby podkreślić smak naszego dania, warto dodać do niego sałatkę ze świeżych warzyw oraz aromatyczny Sos Ogórkowy Street Food Roleski.

POLECAMY

Ten mariaż relishu z ogórków konserwowych i kremowego majonezu z dodatkiem musztardy to prawdziwa uczta smaków. Został on wyprodukowany na bazie przepisu prosto z San Francisco.

Falafele z sosem Roleski Street Food ogórkowy

Składniki:

- 300 gramów suchej ciecierzycy

- 1 łyżka sody oczyszczonej

- mix sałat

- 1 czerwona cebula

- 2 kiszone ogórki

- 4 suszone pomidory

- wędzony twaróg

- pietruszka

- olej do smażenia

- przyprawy: cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól, pieprz

- sos Roleski – Street Food Ogórkowy

      Sos Ogórkowy Roleski

Przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy, aż woda będzie idealnie czysta, następnie zostawiamy namoczoną na całą noc z łyżką sody oczyszczonej.

Po minimum 10 godzinach odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.

Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Na koniec wsypujemy garstkę posiekanej pietruszki.

Masę formujemy w kulki wielkości piłeczek golfowych i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju roślinnym tak, aby całe były zanurzone.

Osobno w misce przygotowujemy nasz ulubiony mix sałat z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ogórkami kiszonymi wraz z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.

Na talerzu układamy po 3 falafele, posypujemy wędzonym twarogiem i polewamy sosem ogórkowym Roleski z linii Street food.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI