Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

21 stycznia 2014

Epigenetyka: nowy związek między odżywianiem a rakiem

191

W niedawno wydanym artykule pochodzącym z czasopisma „Nutrition and Cancer” badacze poinformowali o możliwych skutkach diety na ekspresje genów poprzez mechanizmy epigenetyczne. Wyjaśniono, że wpływ żywienia na te mechanizmy może pomóc przewidzieć czy dana osoba ma podatność na wstąpienia raka. W ten sposób będzie można jej przepisać odpowiednie zalecenia żywnościowe lub zastosować naturalne sposoby walki z rakiem. Epigenetyczne zmiany są dziedziczne i potencjalnie są one odwracalnymi w ekspresji genów i co ważne, nie wymagają zmian w rzeczywistej sekwencji DNA. Wykorzystując to, badacze uważają, że umożliwi to pośredniczenie w sygnałach środowiskowych i zapewni połączenie między genami podatnymi na raka i czynnikami środowiskowymi, które są jego przyczynami. Zaznaczyć jednak należy, że każdy efekt ochronny jest prawdopodobnie związany z jednym składnikiem pokarmowym, dlatego też konieczna jest identyfikacja odpowiednich związków i metabolitów. Metabolizm również może wpływać na zmiany epigenetyczne. Oprócz tego, co jemy, ważne są również nasze zwyczaje żywieniowe i czynniki środowiskowe. Jest ich bowiem wiele i mogą skomplikować badania nad komponentami, które mogłyby zapobiegać rakowi. Dalsze badania są konieczne do ustalenia skutecznych dawek i stężeń bioaktywnych składników żywnościowych w profilaktyce raka i jego leczeniu. Jest to ważne dla osób zdrowych, które chcą uniknąć zachorowania, jak i dla tych z różnymi jego stadiami. Dominik Pinkowski źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy