Przepis przygotowała mgr Magdalena Wojas, absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka z Dietetyką https://slodkozdrowy.pl/
Składniki na 3 porcje (po 2 szt. na jedną):
- 0,5 szklanki dyni mrożonej
- 0,5 szklanki wody
- 250 ml mleka bez laktozy (dla osób z nietolerancją laktozy)
- 180 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 10 ml oliwy z oliwek
- 3 ogórki gruntowe
- 0,5 żółtej papryki
- 6 rzodkiewek
- 6 listków sałaty, np. rzymskiej
- 0,5 małego pęczka szczypiorku
- 3 łyżeczki pesto z bazylii
- 6 łyżeczek serka śmietankowego
- przyprawy: sól, zioła tajskie, kurkuma, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
POLECAMY
Dynię, jajko, mleko, mąkę, oliwę, wodę oraz przyprawy blendujemy na gładką masę (jak na ciasto naleśnikowe). Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, nalewamy porcję ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Tak robimy do wyczerpania się ciasta. Naleśniki można położyć na chwilę na ręcznik papierowy, aż wystygną. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ogórek, paprykę, sałat...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!