Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

1 lipca 2021

NR 3 (Czerwiec 2021)

Dyniowe zawijańce z twarożkiem, pesto i warzywami

0 107

Przepis przygotowała mgr Magdalena Wojas, absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka z Dietetyką https://slodkozdrowy.pl/

Składniki na 3 porcje (po 2 szt. na jedną):

POLECAMY

  • 0,5 szklanki dyni mrożonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 250 ml mleka bez laktozy (dla osób z nietolerancją laktozy)
  • 180 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 3 ogórki gruntowe
  • 0,5 żółtej papryki
  • 6 rzodkiewek
  • 6 listków sałaty, np. rzymskiej
  • 0,5 małego pęczka szczypiorku
  • 3 łyżeczki pesto z bazylii
  • 6 łyżeczek serka śmietankowego
  • przyprawy: sól, zioła tajskie, kurkuma, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie

Dynię, jajko, mleko, mąkę, oliwę, wodę oraz przyprawy blendujemy na gładką masę (jak na ciasto naleśnikowe). Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, nalewamy porcję ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Tak robimy do wyczerpania się ciasta. Naleśniki można położyć na chwilę na ręcznik papierowy, aż wystygną. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ogórek, paprykę, sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę myjemy. Sałatę suszymy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody. Rzodkiewkę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórek obieramy ze skórki. Dzielimy go na cztery części i wydrążamy środek. Pozostałą część tniemy w paski i kroimy w drobną kosteczkę. Bierzemy jeden naleśnik i smarujemy go delikatnie serkiem, a później odrobiną pesto. Na to sypiemy pokrojony ogórek, szczypiorek, paprykę i rzodkiewkę. Kładziemy liść sałaty i zawijamy delikatnie w rulon. Tak zwinięty rulonik kroimy na mniejsze i kładziemy na talerzyku. Dla ułatwienia można powbijać wykałaczki d...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy