Składniki (4–6 porcji):
POLECAMY
1 mała dynia Hokkaido (około 400 g)
1 opakowanie orzechów włoskich KRESTO SELECT
1/3 szklanki + 2 łyżki oleju Rapso
50 g sera parmezan
1 średni ząbek czosnku
sól (ilość według uznania)
Dyniowe pesto z makaronem. FOT. Rapso
Wykonanie:
Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
Przełóż dynię do foremki, skrop ją 2 łyżkami oleju, posyp szczyptą soli, całość wymieszaj.
Piecz dynię do miękkości i lekkiego zrumienienia około 30 minut, w temperaturze 200°C
(z funkcją góra-dół lub z funkcją termoobiegu) albo 40 minut bez tych funkcji. W trakcie pieczenia zamieszaj dynię 2–3 razy.
Przełóż przestudzoną dynię, dodaj orzechy, czosnek, starty parmezan, sól, pieprz oraz olej. Całość zmiksuj w blenderze.
Ugotuj makaron lub kluski, np. gnocchi al dente, odlej 1/2 szklanki wody.
Wymieszaj makaron z podgrzanym pesto, dodaj wodę z makaronu w ilości według uznania (do uzyskania odpowiadającej konsystencji).
Całość możesz podać np. z płatkami parmezanu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice