Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

22 listopada 2021

Dyniowe pesto z makaronem

0 54

W klasycznej odsłonie podstawą smaku pesto jest bazylia i orzeszki pinii. My proponujemy alternatywą wersję, w której prym wiedzie dynia. Sos w połączeniu z makaronem stanowi pyszne i sycące danie dla całej rodziny.  

 

Składniki (4–6 porcji):

1 mała dynia Hokkaido (około 400 g)

1 opakowanie orzechów włoskich KRESTO SELECT

1/3 szklanki + 2 łyżki oleju Rapso  

50 g sera parmezan

1 średni ząbek czosnku

sól (ilość według uznania)

Dyniowe pesto z makaronem. FOT. Rapso

Wykonanie:

Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.

Przełóż dynię do foremki, skrop ją 2 łyżkami oleju, posyp szczyptą soli, całość wymieszaj.

Piecz dynię do miękkości i lekkiego zrumienienia około 30 minut, w temperaturze 200°C

   (z funkcją góra-dół lub z funkcją termoobiegu) albo 40 minut bez tych funkcji. W trakcie pieczenia zamieszaj dynię 2–3 razy.

Przełóż przestudzoną dynię, dodaj orzechy, czosnek, starty parmezan, sól, pieprz oraz olej. Całość zmiksuj w blenderze.

Ugotuj makaron lub kluski, np. gnocchi al dente, odlej 1/2 szklanki wody.

Wymieszaj makaron z podgrzanym pesto, dodaj wodę z makaronu w ilości według uznania (do uzyskania odpowiadającej konsystencji).

Całość możesz podać np. z płatkami parmezanu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy