Składniki (patelnia 30 cm):
4 jajka (w temp. pokojowej*)
POLECAMY
240 ml mleka (w temp. pokojowej*)
130 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju Rapso
szczypta soli
* Jajka i mleko wyjąć 3–4 godz. wcześniej z lodówki.
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych KRESTO
1/2 szklanki miękkich owoców (np. śliwki, maliny, morele, borówki, jagody, truskawki)
cukier puder
Dutch baby z owocami i płatkami migdałowymi. Fot. KRESTO
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Naczynie żaroodporne (lub patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku, np. z odpinaną rączką) wysmaruj olejem.
Owoce umyj, wyciągnij pestki, a następnie pokrój na mniejsze części.
Do wysokiej miski wbij jaja i miksuj około 20 sekund - do lekkiego spienienia.
Dodaj mleko, cukier oraz sól. Miksuj około 10 sekund.
Dodaj przesianą mąkę i miksuj do połączenia się składników (uważaj, żeby nie było grudek).
Wylej ciasto na naczynie żaroodporne/patelnię, dodaj owoce oraz płatki migdałowe.
Wstaw do piekarnika na około 20 minut. UWAGA - naleśnik w trakcie pieczenia mocno urośnie po bokach, a po wyjęciu z piekarnika może opaść.
Przed podaniem naleśnik posyp mocno cukrem pudrem. Podaj na ciepło.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice