Dutch baby z owocami i płatkami migdałowymi

Zdrowe przepisy Na czasie

Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.

 

Składniki (patelnia 30 cm):

4 jajka (w temp. pokojowej*)

POLECAMY

240 ml mleka (w temp. pokojowej*)

130 g mąki pszennej

1 łyżka cukru

2 łyżki oleju Rapso

szczypta soli

* Jajka i mleko wyjąć 3–4 godz. wcześniej z lodówki.


Dodatkowo:

2 łyżki płatków migdałowych KRESTO

1/2 szklanki miękkich owoców (np. śliwki, maliny, morele, borówki, jagody, truskawki)

cukier puder

Dutch baby z owocami i płatkami migdałowymi. Fot. KRESTO


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Naczynie żaroodporne (lub patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku, np. z odpinaną rączką) wysmaruj olejem.

Owoce umyj, wyciągnij pestki, a następnie pokrój na mniejsze części.

Do wysokiej miski wbij jaja i miksuj około 20 sekund - do lekkiego spienienia.

Dodaj mleko, cukier oraz sól. Miksuj około 10 sekund.

Dodaj przesianą mąkę i miksuj do połączenia się składników (uważaj, żeby nie było grudek).

Wylej ciasto na naczynie żaroodporne/patelnię, dodaj owoce oraz płatki migdałowe.

Wstaw do piekarnika na około 20 minut. UWAGA - naleśnik w trakcie pieczenia mocno urośnie po bokach, a po wyjęciu z piekarnika może opaść.

Przed podaniem naleśnik posyp mocno cukrem pudrem. Podaj na ciepło.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI