Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

12 marca 2020

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice - gwarancja udanych wypieków wielkanocnych

138

Przygotowując wielkanocne menu, staramy się pielęgnować nie tylko świąteczne tradycje, ale także chcemy, by nasi najbliżsi rozsmakowali się w najpyszniejszych potrawach stworzonych na bazie wyselekcjonowanych receptur. Wśród wielkanocnych potraw nie powinno więc zabraknąć aromatycznego żuru, świeżej babki czy mazurka. Bazą wielu świątecznych przepisów jest mąka i to ona wpływa na końcowy efekt naszych przygotowań. Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice zapewni powodzenie najważniejszych przepisów wielkanocnych.

Wielkanoc to święto pełne pięknych zapachów. Aromat drożdżowych wypieków przenika się z wonią świeżo ściętych tulipanów. Mali pomocnicy od rana zajmują się malowaniem pisanek i strojeniem koszyczków wielkanocnych. A co pomoże nam w przygotowaniu wypieków? Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice, która będzie stanowiła podstawę świątecznych ciast.

POLECAMY

 

Dolnośląska Mąka Tortowa

Fot. Młyn Jaczkowice

Tradycyjne wypieki

Na świątecznym stole nie może zabraknąć baby wielkanocnej. Jej nazwa wzięła się od specyficznego kształtu formy, w której jest wypiekana. Przypomina ona spódnicę, jaką niegdyś nosiły kobiety - rozkloszowana i z charakterystycznymi fałdami. Przepisów na jej przygotowanie jest wiele – klasyczna, cytrynowa, z dodatkiem kakao, polukrowana lub oprószona cukrem pudrem. Niezależnie jednak od tego, jaki smak przewodni lubimy najbardziej, jej podstawą jest mąka. W Młynie Jaczkowice powstaje Dolnośląska Mąka Tortowa, której receptura opiera się na połączeniu wieloletniej tradycji młynarskiej z najnowszymi technologiami oraz wykorzystaniu wyselekcjonowanych zbóż. Dolnośląska Mąka Tortowa to czysty, naturalny składnik potraw, który gwarantuje wysoką jakość i pyszny smak domowych wypieków. Typ 450, świadczący o wysokim przemiale mąki, gwarantuje bardzo jasny kolor i wyjątkową lekkość. Są to cechy szczególnie doceniane przy wypieku ciast wielkanocnych.

Mąki tortowej można z powodzeniem użyć także do przygotowania świątecznego mazurka, faworków, ciasteczek w kształcie zajączków wielkanocnych czy puszystego wielkanocnego sernika.

Nie tylko na słodko

 

Fot. Młyn Jaczkowice

Z Wielkanocą przede wszystkim kojarzy nam się odświętne śniadanie oraz obiad spożywany w otoczeniu najbliższych. Na świątecznych stołach pojawiają się wtedy sałatki, faszerowane jaja, biała kiełbasa, żur oraz pieczeń. Mąka tortowa może nam wtedy posłużyć do wypieku porannych drożdżówek, ale również pomoże w stworzeniu gęstych sosów mięsnych lub grzybowych. Jeśli i w czasie Wielkanocy w naszym domu nie może zabraknąć krokietów – dzięki wykorzystaniu Dolnośląskiej Mąki Tortowej uda nam się stworzyć niezwykle lekkie i smaczne naleśniki stanowiące bazę tego dania. 

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice została wyróżniona między innymi certyfikatem „Doceń Polskie” przyznawanym przez specjalistów związanych zawodowo z żywnością. Mąką sprawdzi się w kuchni podczas przygotowania dań wytrawnych, jak i na słodko. Wykorzystanie jej podczas tworzenia wielkanocnego menu sprawi, że nasi najbliżsi nie tylko spędzą czas świąt w rodzinnej atmosferze, ale także w towarzystwie pysznych dań.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Tortowa typ 450

Wartość energetyczna

1481 kJ / 349 kcal

Tłuszcz

1,2 g

W tym: kwasy tłuszczowe nasycone

0,2 g

Węglowodany

72,1 g

W tym: cukry

0,3 g

Błonnik

1,5 g

Białko

11, 7 g

Sól

0,005 g

Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450

MŁYN JACZKOWICE

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.

Dystrybucja: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.

Cena: 1,8 - 2,2 PLN

Przypisy