Wielkanoc to święto pełne pięknych zapachów. Aromat drożdżowych wypieków przenika się z wonią świeżo ściętych tulipanów. Mali pomocnicy od rana zajmują się malowaniem pisanek i strojeniem koszyczków wielkanocnych. A co pomoże nam w przygotowaniu wypieków? Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice, która będzie stanowiła podstawę świątecznych ciast.
POLECAMY
![]()
Dolnośląska Mąka Tortowa
Fot. Młyn Jaczkowice
Tradycyjne wypieki
Na świątecznym stole nie może zabraknąć baby wielkanocnej. Jej nazwa wzięła się od specyficznego kształtu formy, w której jest wypiekana. Przypomina ona spódnicę, jaką niegdyś nosiły kobiety - rozkloszowana i z charakterystycznymi fałdami. Przepisów na jej przygotowanie jest wiele – klasyczna, cytrynowa, z dodatkiem kakao, polukrowana lub oprószona cukrem pudrem. Niezależnie jednak od tego, jaki smak przewodni lubimy najbardziej, jej podstawą jest mąka. W Młynie Jaczkowice powstaje Dolnośląska Mąka Tortowa, której receptura opiera się na połączeniu wieloletniej tradycji młynarskiej z najnowszymi technologiami oraz wykorzystaniu wyselekcjonowanych zbóż. Dolnośląska Mąka Tortowa to czysty, naturalny składnik potraw, który gwarantuje wysoką jakość i pyszny smak domowych wypieków. Typ 450, świadczący o wysokim przemiale mąki, gwarantuje bardzo jasny kolor i wyjątkową lekkość. Są to cechy szczególnie doceniane przy wypieku ciast wielkanocnych.
Mąki tortowej można z powodzeniem użyć także do przygotowania świątecznego mazurka, faworków, ciasteczek w kształcie zajączków wielkanocnych czy puszystego wielkanocnego sernika.
Nie tylko na słodko
![]()
Fot. Młyn Jaczkowice
Z Wielkanocą przede wszystkim kojarzy nam się odświętne śniadanie oraz obiad spożywany w otoczeniu najbliższych. Na świątecznych stołach pojawiają się wtedy sałatki, faszerowane jaja, biała kiełbasa, żur oraz pieczeń. Mąka tortowa może nam wtedy posłużyć do wypieku porannych drożdżówek, ale również pomoże w stworzeniu gęstych sosów mięsnych lub grzybowych. Jeśli i w czasie Wielkanocy w naszym domu nie może zabraknąć krokietów – dzięki wykorzystaniu Dolnośląskiej Mąki Tortowej uda nam się stworzyć niezwykle lekkie i smaczne naleśniki stanowiące bazę tego dania.
Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice została wyróżniona między innymi certyfikatem „Doceń Polskie” przyznawanym przez specjalistów związanych zawodowo z żywnością. Mąką sprawdzi się w kuchni podczas przygotowania dań wytrawnych, jak i na słodko. Wykorzystanie jej podczas tworzenia wielkanocnego menu sprawi, że nasi najbliżsi nie tylko spędzą czas świąt w rodzinnej atmosferze, ale także w towarzystwie pysznych dań.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Tortowa typ 450
Wartość energetyczna
1481 kJ / 349 kcal
Tłuszcz
1,2 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone
0,2 g
Węglowodany
72,1 g
W tym: cukry
0,3 g
Błonnik
1,5 g
Białko
11, 7 g
Sól
0,005 g
Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybucja: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.
Cena: 1,8 - 2,2 PLN