Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem z dodatkiem Sosu do karkówki i żeberek Roleski

Newsy

Sos do karkówki i żeberek Roleski to propozycja, która dopieści czerwone mięso i zmieni smak dotychczasowych dań. Jego receptura wzbogacona została o autorską kompozycję goździków oraz imbiru, która podkręca aromat i smak karkówki i żeberek.

Żeberka można przygotować na wiele sposobów i podać je w towarzystwie różnych dodatków. Sprawia to, że są one ulubionym daniem wielu kucharzy oraz mięsnych smakoszy. Każdy, kto choć raz przygotowywał ten rodzaj mięsa, wie, że idealne żeberka muszą być kruche i delikatne, dlatego warto przygotować właściwie skomponowaną marynatę oraz właściwie przyrządzić mięso. Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem to sposób na prawdziwą ucztę. Dodanie tajemniczego składnika, którym jest Sos do karkówki i żeberek Roleski sprawi, że danie na długo zagości w naszym domowym menu.     

POLECAMY


Sos do karkówki i żeberek Roleski
Fot. Roleski

Składniki (4 porcje):

Marynata do żeberek

◦ 6 łyżek sosu sojowego

◦ 4 łyżki oliwy

◦ 2 łyżki octu winnego

◦ 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

◦ 2 łyżki wędzonej papryki

◦ 1 łyżka słodkiej i ostrej papryki

◦ opcjonalnie: kilka kropel tabasco

Żeberka

◦ 1 kg żeberek

◦ olej rzepakowy

◦ 1 mała cebula, drobno posiekana

◦ 2 szalotki, posiekane w piórka

◦ 1 szklanka bulionu wołowego

◦ 200 ml Sosu do karkówki i żeberek Roleski

◦ 2 łyżki brązowego cukru

◦ 2 garście żurawiny suszonej

◦ kilka gałązek tymianku

◦ 2 liście laurowe

◦ sól, pieprz

Puree kalafiorowe

◦ 1 główka kalafiora, ok. 800 g samych różyczek

◦ 120 g masła

◦ 200 ml bulionu warzywnego

◦ 350 ml mleka 3,2 %

◦ sól

◦ świeżo mielony pieprz

◦ 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

◦ sok z 1-2 cytryn

Przygotowanie

Marynata

Wszystkie składniki potrzebne do stworzenia marynaty dokładnie mieszamy

Żeberka wkładamy do rękawa foliowego lub torby foliowej typu „Ziplock” i zalewamy marynatą

Szczelnie zamykamy opakowanie i wstawiamy je do lodówki najlepiej na kilka godzin

Żeberka

Piekarnik nagrzewamy do temp. 140 stopni, a żeberka wyjmujemy z marynaty

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i wykładamy żeberka. Przysmażamy je z dwóch stron, tak by powstała brązowa, chrupiąca skórka

Żeberka przekładamy do żeliwnego naczynia i zalewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy cebulę, szalotkę. Równomiernie rozkładamy gałązki tymianku, liście laurowe oraz żurawinę

Wlewamy bulion, Sos do karkówki i żeberek Roleski, całość doprawiamy brązowym cukrem, solą i pieprzem

Dokładnie mieszamy, nacierając żeberka sosem. Naczynie żeliwne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika

 Pieczemy około 5 godz. - aż do miękkości. Następnie wyjmujemy z pieca i delikatnie przekładamy żeberka na talerz. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zredukować go w rondelku, na małym ogniu

Puree kalafiorowe na palonym maśle

Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki

W dużym garnku umieszczamy masło i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć i osiągnie brązowy kolor. (Uważając, by go całkowicie nie spalić!)

Na “palone” masło wrzucamy kalafior i obsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy mleko oraz bulion i gotujemy do miękkości

Wyjmujemy kalafior i blendujemy go na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny

Sposób podania

Na głęboki talerz wykładamy puree, a na nie żeberka. Całość polewamy sosem, dekorujemy gałązkami tymianku i suszoną żurawiną. Smacznego!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI