Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

16 grudnia 2014

Dlaczego mózg domaga się glukozy?

170

POLECAMY

Brytyjscy naukowcy twierdzą, że odkryli mechanizm, który sprawia, że nasz mózg domaga się produktów bogatych w glukozę. Według ekspertów to odkrycie może przyczynić się w przyszłości do skutecznej walki z otyłością i nadwagą, które stają się coraz poważniejszym wyzwaniem dla opieki zdrowotnej.

W badaniu wykorzystano analizę zachowań szczurów. Naukowcy z Imperial College w Londynie twierdzą, że odkryli u nich mechanizm, który sprawia, że mózg domaga się dostarczenia organizmowi produktów bogatych w glukozę. Jak dodają badacze, u ludzi występuje podobny mechanizm, który sprawia, że często mamy ochotę na słodkie lub skrobiowe produkty. Co więcej, glukoza to jedno z najważniejszych źródeł energii dla komórek mózgu.

Winna glukokinaza

- W procesie eweolucji nauczyliśmy się, że trudno jest czasem dostarczyć sobie produktów z glukozą, dlatego mamy tak głęboko zakorzenioną potrzebę ich poszukiwania - mówi doktor James Gardiner z zespołu badaczy.

Zespół Gardinera założył, że enzym nazywany glukokinazą odpowiada za naszą ochotę na produkt bogaty w glukozę. Naukowcy odkryli, że w przypadku szczurów po dobie bez dostarczania im jedzenia aktywność glukokinazy w procesie regulowania apetytu, wzrastała gwałtownie. Kiedy poziom glukokinazy spadał, malał także apetyt szczurów na produkty bogate w glukozę.

Metoda na otyłość i nadwagę?

Doktor James Gardiner twierdzi, że podobny mechanizm występuje u ludzi. Jeśli będziemy w stanie zmienić nasze codzienne nawyki żywnościowe, zapotrzebowanie na produkty bogate w glukozę także się zmniejszy. Tabletki, które w ten sposób wpływałyby na ludzki organizm, mogłyby zapobiegać otyłości i nadwadze, które stały się jednym z najważniejszych wyzwań dla służby zdrowia w ostatnich latach.

- Ludzie różnią się między sobą poziomem tego enzymu, dlatego różne rzeczy pomagają różnym ludziom. Dla przykładu, niektóre osoby mogą zjeść coś ze skrobią na początku posiłku i wcześniej czują się syte. Dzięki temu w ostatecznym rozrachunku spożywają mniej - dodaje doktor James Gardiner.

Gabriela Będkowska źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy