Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

16 stycznia 2014

Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

187

Według American Diabetes Association, 25,8 mln dorosłych i dzieci w Stanach Zjednoczonych choruje na cukrzycę . Choroba ta jest także powszechna wśród osób powyżej 50. roku życia, ale nowe badania sugerują, że osoby starsze mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 przez wprowadzenie w życie diety śródziemnomorskiej. Badania nad wpływem diety śródziemnomorskiej Dieta śródziemnomorska składa się głównie z warzyw, owoców, ziaren, oliwy z oliwek, produktów pełnoziarnistych i ryb. Poprzednie badania dowiodły, że istnieje wiele korzyści dla zdrowia płynących z tej diety. Pod koniec ubiegłego roku, Medical News Today ogłosiło wyniki badania sugerujące, że kobiety w średnim wieku mogą mieć dłuższą żywotność i lepsze zdrowie, jeśli przestrzegają diety, z kolei inne badania sugerują, że taka dieta może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Według badań z Hiszpanii, diety niskokaloryczne są skuteczne w zapobieganiu cukrzycy. W badaniu zamieszczonym w czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” badacze analizowali 3541 mężczyzn i kobiet bez cukrzycy w wieku 55 - 80 lat , którzy byli w grupie wysokiego ryzyka chorób serca - stan znany jako czynnik ryzyka związany z cukrzycą typu 2. Naukowcy twierdzą, że po śródziemnomorskiej diecie z dodatkiem ekstra oliwy z oliwek lub orzechów można zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 dla osób starszych . Wszyscy uczestnicy byli losowo przypisano do jednej z trzech diet. Pierwsza była to dieta śródziemnomorska, w której badani musieli spożywać 50ml ekstra oliwy z oliwek dziennie. Niektórzy uczestnicy do śródziemnomorskiej diety spożywali 30g mieszanych orzechów każdego dnia, natomiast pozostałe podmioty przeszły na dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Podczas 4 - letniego okresu obserwacji, uczestnicy diety śródziemnomorskiej otrzymali wskazówki od dietetyków. Zostali pouczeni, aby zwiększyć spożycie owoców, warzyw, fasoli, i ryb, a unikać czerwonego lub przetworzonego mięsa, masła i słodyczy. Badacze żadnemu z badanych nie kazali ograniczyć spożycia kalorii ani zwiększyć aktywności fizycznej. Wyniki badań nad dietą Pod koniec okresu obserwacji, naukowcy odkryli, że u 273 uczestników rozwinęła się cukrzyca. Spośród nich 101 było na diecie niskotłuszczowej, a 80 pochodziło z grupy śródziemnomorskiej diety, w której występował dodatkowo ekstra oliwy z oliwek, a 92 osoby były w grupie z dietą śródziemnomorską z dodatkiem orzechów. Naukowcy twierdzą, że wyniki ich badań sugerują : "Śródziemnomorska dieta bez ograniczeń kalorycznych , które uzupełnia oliwa z oliwek lub orzechów może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 ". Badacze doszli do wniosku, że diety śródziemnomorska jest ”smaczna i zrównoważona", związku z tym może to mieć konsekwencje dla zdrowia publicznego w celu zapobiegania cukrzycy. Katarzyna Bałdyka źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy