Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

12 grudnia 2014

Dieta śródziemnomorska poprawia pracę nerek

0 300

Pomimo całego szumu wokół różnych diet, okazuje się, że to właśnie dieta śródziemnomorska jest najlepiej zbadana. Zazwyczaj badania koncentrowały się wokół spadku wagi oraz walki z cukrzycą lub chorobami serca. Teraz skupiono się na zdrowiu nerek.

POLECAMY

Przeciętny człowiek pamięta o tym, aby dbać o prawidłową wagę i zdrowie serca, a o nerkach przypomina sobie, gdy zdiagnozuje się u niego kamicę nerkową lub konieczna jest dializa.

Dieta śródziemnomorska

Piękno tej diety polega na spożywaniu dużej gamy niskoprzetworzonych produktów. Wprawdzie dopuszczalne są makarony i inne węglowodany, ale głównie te pełnoziarniste.

W państwach basenu Morza Śródziemnego stawia się na tradycyjne wypieki, które nie zawierają bromków, konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Makaron i kasza kuskus są mało skażone i  spożywane regularnie.

Żywność jest zazwyczaj produkowana regionalnie. Jajka i nabiał, taki jak sery i jogurty są świeże oraz pochodzą z małych farm. Ryby oraz mięczaki przeważają nad innymi rodzajami mięsa, zazwyczaj chudego. Rzadko się je panieruje i smaży.

Zauważa się również wyższe spożycie świeżych owoców i warzyw, roślin strączkowych, orzechów, nasion, zdrowych tłuszczów oraz pełnych ziaren. Unika się wysokoprzetworzonego jedzenia, czerwonego mięsa oraz słodyczy.

Kultura jedzenia opiera się na przyjemności. Ważne jest jedzenie bez pośpiechu w dobrym towarzystwie. Porcje nie są zbyt obfite. Nieodłącznym elementem jest wino.

Badania

Naukowcy z Uniwersytetu Columbia, Uniwersytetu Miami i Uniwersytetu Ateńskiego przeprowadzili badania wśród seniorów z północnego Manhattanu.

Uczestnicy eksperymentu byli w wieku 64 lat (na początku badania) oraz pochodzili z różnych grup etnicznych. Kobiety stanowiły 59% uczestników. Zbadano w sumie 700 osób w ciągu 6,9 roku trwania eksperymentu. Naukowcy stworzyli system numeracji, w zależności od poziomu przestrzegania diety śródziemnomorskiej.

Odkryli, że na każdy dodatkowy punkt prawdopodobieństwo zapadnięcia na chorobę nerek spada aż o 17%. Dieta ta zmniejsza też prawdopodobieństwo wystąpienia przewlekłej niewydolności nerek aż o 50%. Wyniki badań ukazały się w Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Zuzanna Kućma źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy